Ексклюзиви
вівторок, 16 лютого 2016 17:51

Вчені США навчилися "друкувати" кістки і м'язи
4

Вчені навчилися "друкувати" кістки і м'язи
Фото: Wake Forest Institute for Regenerative Medicine
Вчені навчилися "друкувати" кістки і м'язи
Вчені навчилися "друкувати" кістки і м'язи
Вчені навчилися "друкувати" кістки і м'язи

Американські біоінженери створили і успішно випробували 3D-біопринтер, що дозволяє "друкувати" повноцінні копії окремих кісток тіла, рук, вух і хрящів за допомогою стовбурових клітин і спеціальних полімерних шаблонів. Про це йдеться в статті, опублікованій в журналі Nature Biotechnology.

"Техніка друку тканин є серйозним кроком на шляху до створення технології, що дозволяє виготовляти органи-"запчастини" для пацієнтів. Тепер у нас є можливість друкувати повноцінні людські органи, що зберігають стабільність. Надалі, ця технологія допоможе нам "друкувати" тканини і органи придатні для імплантації", - заявив Ентоні Атала з Інституту регенеративної медицини Уейк-Форесті.

Науковці повідомляють, що однією з головних перешкод на шляху вирощування органів зі стовбурових клітин є те, що їх "друк" можливий лише тонким шаром. Коли товщина "пирога" з клітин перевищує 200 мікрометрів, тканина починає гинути, так як поживні речовини і кисень не можуть проникнути на таку глибину без наявності кровоносних судин.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На 3Д-принтері друкують деталі до побутової техніки

Автори статті вирішили цю проблему, створивши особливий полімер, що дозволяв науковцям укладати клітини шарами і при цьому зберігати невеликий просвіт між ними. Це дозволило клітинам майбутніх кісток, м'язів або хряща рости фактично у необмежених масштабах, не відчуваючи проблем з доступом до їжі і кисню.

Після того, як орган "надруковано", вчені поміщають його в організм миші або навіть людини, де він поступово "обростає" кровоносними судинами, а полімер поступово розкладається, поступаючись їм місце. У кінцевому підсумку на місці заготовки виникає повноцінний орган, що володіє потрібною тривимірної формою і всіма необхідними видами тканини.

В якості демонстрації біологи виростили кістку нижньої щелепи людини, використовуючи стовбурові клітини, а також "надрукували" повноцінну раковину вуха, використовуючи МРТ-знімок одного з добровольців в якості шаблону для друку. Обидва органи помістили в тіло гризуна. Вони успішно прижилися в ньому, повністю покрившись зсередини судинами.

Поки технологія не зовсім готова для медичного використання – її ще треба перевірити у клінічних випробуваннях. Вчені впевнені, що їм вдасться швидко вивести її в медичну практику.

Нагадаємо, київські фахівці показали, що можна надрукувати на 3D-принтері.

Зараз ви читаєте новину «Вчені США навчилися "друкувати" кістки і м'язи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути