понеділок, 10 липня 2017 11:00

Топ-5 забутих винаходів минулих століть, які стали популярними тільки зараз
6

Важко уявити життя сучасної людини без таких технічних ноу-хау, як мікрохвильова піч чи сенсорний телефон. Та мало хто знає, що коли всі ці винаходи з'явилися на світ — їх не зрозуміли, визнали безглуздими та нецікавими.

Gazeta.ua пропонує добірку винаходів, які створили задовго до того, як вони стали популярні і незамінні у житті кожної сучасної людини.

1. Дрони

Ці літаючі роботи зараз широко використовують у різноманітних сферах життя: від кінематографа до аграрної галузі. Дрони винайшли ще на початку ХХ ст. Так, винахідник Арчібальд Лоу створив перший дрон ще далекого 1916-го. Його виготовили з дерева та олова. Радіокеровані пристрої використовували для нападу на німецькі військові дирижаблі - "Цепелліни". Однак після Першої світової війни їх ніяк не застосовували у повсякденному житті. Шум їх мотора перекривав радіосигнал і апарати часто виходили з ладу, тому їх визнали неефективними.

Автор: Drone.ua
  Так виглядають сучасні дрони
Так виглядають сучасні дрони

2. Селфі-палка

Важко уявити сучасну молодь без селфі-палки в руках. Та цей популярний аксесуар з"явився задовго до перших смартфонів і самого терміна "селфі". Ще далекого 1983 року її створив японець Хіроші Уеда. Одного разу винахідник і його дружина під час прогулянки попросили сфотографувати їх якогось хлопця. Той взяв дорогий фотоапарат і втік. Тоді до Хіроші і прийшла ідея палиці, за допомогою якої можна сфотографуватися без сторонньої допомоги.

Свій винахід він створив спеціально для популярного в той час фотоапарата "Minolta Disc-7" і назвав — розширювачем. Фотокамера кріпилася до кінця палиці. На ній було маленьке дзеркальце, яке допомагало вибрати ракурс. Тоді ідея не прижилася. 1995 року пристрій навіть потрапив у книгу "101 безглуздий винахід японців". А 2000 року Вейн Фромм отримав патент на свою версію палиці для селфі, а за кілька років фото в стилі селфі стали "хітом" сезону.

Автор: Novate
  Алан Клівер з Уайтхейвена послав це фото своїм рідним. Можливо це було перше фото, зроблене за допомогою палиці для селфі
Алан Клівер з Уайтхейвена послав це фото своїм рідним. Можливо це було перше фото, зроблене за допомогою палиці для селфі

3. Мікрохвильова піч

Мікрохвильова піч є одним з найпопулярнішіх побутових електроприладів сучасності. Та попит серед домогосподарок вона здобула не одразу. Мікрохвільову піч винайшли ще в далекому 1945 р. Ідея прийшла в голову інженеру Персі Спенсеру. Подейкують, що чоловік, який працював на заводі, якось поклав свій бутерброд на магнетрон (лампа, що генерує мікрохвильове електромагнітне випромінювання). І помітив, як він нагрівся. Тоді він задумався над створенням пристрою, який за допомогою електромагнітного випромінюванню розігріватиме їжу.

Автор: Günter & Hauer
  Мікрохвильова піч
Мікрохвильова піч

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тестують пістолет у формі смартфона

4. Спінер

Спінер за цей рік став чи не найпопулярнішою іграшкою сучасних дітей. На іграшку-антистрес "підсіли" навіть дорослі. Вона складається з двох або трьох лопастей. У центрі спінера —підшипник з металу або кераміки. Іграшку запустити дуже легко – варто тільки штовхнути по крилах-пелюстках. Принцип роботи іграшки схожий на дзигу.

Автором винаходу стала 65-річна інженер-програміст Кетрін Хеттінгер. Її дочка страждала від захворювання, яке викликало синдром патологічної м'язової стомлюваності. Кетрін не могла грати з донькою, тому зібрала для неї іграшку з підручних матеріалів: газети і липкої стрічки. Це відбулося у 1990-і роки. У 1997 році винахідниця отримала патент і почала виробляти іграшки самостійно, а потім продавати їх на ярмарках ремесел. Вона також розсилала прототип виробникам іграшок, але ті відмовилися. Серед компаній, яких не зацікавив винахід жінки — Hasbro, яка зараз активно продає спінери. Патент на цей винахід у Кетрін Хеттінгер закінчився у 2005 р., тому інші компанії можуть продавати власні версії винаходу без її дозволу.

Автор: mama-tato.com.ua
  Спінери
Спінери

5. Сенсорний екран

Для багатьох першим сенсорним телефоном став iPhone з віртуальною клавіатурою, який випустили у 2007 р. Проте справедливо назвати найпершим телефоном з тачскріном - IBM's Simon. Його запустили у продаж у 1992 р.

Автор: Novate
  Сенсорний екран
Сенсорний екран

Що ж стосується саме сенсорного пристрою, то такий ще 1965 року розробив Ерік Джонсон. Він був — для авіадиспетчерів. 1985 року компанія HP представила перший сенсорний комп'ютер HP-150. До слова, Apple 1993 року також запропонувала на розсуд клієнтів пристрій з сенсорним управлінням Newton Personal Digital Assistant. Та тоді цю розробку не зрозуміли. Пристрій не пройшов тест на "карманність", був завеликим і дорогим. Через деякий час його зняли з виробництва.

Зараз ви читаєте новину «Топ-5 забутих винаходів минулих століть, які стали популярними тільки зараз». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути