неділя, 18 листопада 2018 09:15

Сьогодні запустили штучний супутник Землі

Сьогодні, 1965 року американці запустили штучний супутник Землі.

SOLRAD 8 запустили за програмою Міжнародного року спокійного Сонця: вивчення сонячного випромінювання. Ця космічна програма NASA забезпечувала польоти космічних апаратів для дослідження і вивчення космосу. Вона розпочалася 1958 року. Здійснили 95 місій.

  Запустили американський штучний супутник Землі SOLRAD 8. Фото: Вікіпедія
Запустили американський штучний супутник Землі SOLRAD 8. Фото: Вікіпедія

Програма розпочалася в зв'язку з пропозицією збройних сил США запустити науковий супутник на орбіту. Однак, спочатку пропозиція була відхилена на користь проекту ВМС США "Авангард". Програму "Експлорер" відновили ​​після її невдачі.

У 1958 році програму передали NASA. На початку 1980-х частота місій "Експлорер" впала в наслідок скорочення бюджету космічного агентства.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Був першим у світі - відкрили найбільший радіотелескоп

  Запустили американський штучний супутник Землі SOLRAD 8. Фото: Вікіпедія
Запустили американський штучний супутник Землі SOLRAD 8. Фото: Вікіпедія

Тому у 1988 році запустили програму Small Explorer, націлену на часте виконання вузькоспеціалізованих і відносно недорогих наукових місій в області астрофізики.

Супутники "Експлорер" зробили важливі відкриття: магнітосферу Землі і форму її гравітаційного поля, сонячний вітер, властивості мікрометеоритів, що падають на Землю, вклали великий внесок у вивчення ультрафіолетових, космічних і рентгенівських променів з Сонячної системи і за її межами. Вивчили фізику іоносфери, фізику атмосфери, сонячні спалахи, частки сонячної енергії.

11 років тому с китайського космодрому Січан в провінції Січуань за допомогою ракети-носія Чанчжен-3А запустили автоматичну міжпланетну станцію Чан'е-1 призначену для дослідження Місяця. Станцію назвали на честь богині з китайської міфології.

Зараз ви читаєте новину «Сьогодні запустили штучний супутник Землі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути