Ексклюзиви
вівторок, 12 червня 2018 11:49

Сьогодні у повітря піднявся перший аероплан

12 червня 1909 року у повітря піднявся перший аероплан з пілотом і двома пасажирами "Блеріо XII".

Аероплан побудував французький інженер Живодан на фабриці Velmorel Motor в Вільфранш. Крім оригінальної форми крил, які були замкнуті в кільце, незвичайним було також їх розташування - попереду і ззаду планера.

  12 червня, 1909 року в повітря піднявся перший аероплан. Фото: Вікіпедія
12 червня, 1909 року в повітря піднявся перший аероплан. Фото: Вікіпедія

Сам літак і його конструктор викликали широкий громадський резонанс. Зокрема, про них опублікував статтю Scientific American і ще кілька авторитетних видань.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Літак "Мрія" розробляли для запуску космічних кораблів

Конструкція аероплана являла собою легкий фюзеляж-вісь, на кінцях якого розташовувалися два кільцеподібних крила, між ними було обладнано місце пілота. Спереду був змонтований двигун, який важив 80 кг і розвивав потужність 40 л.с. Двигун був оснащений 2,4-метровим пропелером. В цілому конструкція виглядала як труба з вирізаною центральною секцією.

В ході випробувань літак так і не піднявся у повітря. Однак в 1980-х роках французький авіамоделіст Еммануель Філлон зробив модель аероплана, яка змогла літати. Отже, з точки зору аеродинаміки аероплан являв собою цілком придатну до польоту конструкцію. Швидше за все, оригінальній конструкції не вистачило потужності для польоту.

"Руський Витязь", або "Гранд" - перший у світі багатомоторний літак з рядною компоновкою двигунів, побудований під керівництвом Ігоря Сікорського. Став прототипом бомбардувальників і транспортних літаків. О десятій годині вечора, 27 травня 1913 році на Корпусному аеродромі в Санкт-Петербурзі зібрався натовп людей. Всі зустрічали перший зліт нового літака, який вже кілька днів здійснював пробні пробіжки і підльоти, викликаючи захоплення у всіх, що бачили його.

Зараз ви читаєте новину «Сьогодні у повітря піднявся перший аероплан». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути