Ексклюзиви
понеділок, 06 травня 2019 15:55

Розповіли, хто "вбив" браузер Internet Explorer 6

Розповіли, хто "вбив" браузер Internet Explorer 6
Після випуску Windows XP в 2001 році Internet Explorer 6 став справжнім головним болем для розробників до 2009 року. Фото:imag.malavida.com

Влітку 2009-го мільйони користувачів відмовилися від браузера Internet Explorer 6 за лічені тижні. Причиною тому стала зміна політики популярних веб-сайтів, які раптово оголосили про припинення підтримки застарілого браузера.

Група веб-розробників YouTube ризикнула своєю роботою заради його знищення. Через десятиліття колишній розробник Кріс Захаріас розповів про свою участь у масовій відмові від браузера і розповів про це у своєму блозі.

Після випуску Windows XP 2001-го Internet Explorer 6 став справжнім головним болем для розробників до 2009 року. Кожен веб-розробник ненавидів цей браузер. Але це були дні, коли компанії розглядали інтернет, як застійну річ і роками не оновлювали своє програмне забезпечення, обмежуючи співробітників одним браузером, який входив у комплект Windows XP - найпопулярнішою ОС на той час.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Google представила новий творчий додаток

Якби веб-розробник випадково використав підтримуваний елемент HTML, браузер від Microsoft часто б зависав і часом навіть міг викликати сумнозвісний "Синій екран смерті" (BSOD). 2009-го IE6 займав більше 20% ринку і відмовлятися від нього не можна було.

Після постійного виправлення помилок кілька співробітників YouTube розробили простий план, який згодом знищив IE 6. Кріс Харіс і його колеги додали невеликий банер, який показувався користувачам "ослика" (прізвисько браузера). У ньому повідомлялося, що IE6 нібито скоро не буде підтримуватися, і що користувачі повинні перейти на більш сучасний аналог, на кшталт Firefox, Chrome або хоча б оновитися до Internet Explorer 8.
Уявити подібне сьогодні важко, тому що у великих компаніях треба пройти кілька стадій узгодження, перш ніж помістити такий банер на головну сторінку сайту. Але в той час YouTube був не так сильно залежним від Google, хоча вже 3 роки належав пошуковому гігантові. У співробітників, які працювали в YouTube з самого початку, була можливість вносити зміни без будь-яких додаткових перевірок. Група розробників скористалася цим правом і додала свій код на YouTube. Оскільки майже ніхто в Google не використовував Internet Explorer, вони думали, що цю зміну помітять не відразу.

Але буквально за 2 дні до команди звернувся глава PR-служби. Він отримував листи від кожного видання в світі. Всіх цікавило, чому YouTube збирається припинити підтримку браузера зі значною часткою на ринку. Потім юристи Google хотіли переконатися, що вибір браузерів був рандомізованим, щоб не мати проблем з антимонопольною службою Євросоюзу щодо Chrome.

Користувачі інтернету позитивно відреагували на дії YouTube. Сервіс навіть називали "рятівником", тому що він підштовхував людей перейти на більш сучасні і безпечні браузери з нормальною підтримкою сучасних веб-технологій. Незабаром подібні банери почали впроваджувати розробники сторонніх сайтів.

Коли в Google зрозуміли, що ніколи не схвалювали цю зміну, було вже пізно. До цього часу на багатьох сайтах Google висів схожий банер. Деякі співробітники компанії були впевнені, що команда YouTube взяла цю ідею у Google Docs. Якби ця історія склалася якось інакше, змовники могли втратити роботу або отримати зниження. Але все закінчилося добре і майже ніхто в компанії не знав імена співробітників, які вбили Internet Explorer 6.

Нову технологію стиснення інтернет-трафіку можна буде використовувати у браузері Chrome.У релізі Chrome 74 у травні покажуть нововведення.За словами технічного керівника команди Google Chrome Едді Османі, нововведення започаткують на функції відкладеного завантаження. Воно дозволить скоротити споживання трафіку на 98%.

Зараз ви читаєте новину «Розповіли, хто "вбив" браузер Internet Explorer 6». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути