пʼятниця, 14 липня 2017 13:41

Психолог розповіла, кому можуть зашкодити спінери

Спінери - не панацея від тривожності, агресії та розсіяності. Вони не настільки чудові й унікальні, як про них говорять, вважає дитячий психолог Ольга Крамаревич.

Спінери стали популярні в Україні з весни. Пристрої із трьома пелюстками, що обертаються навколо власної осі, продають на ринках і в магазинах за 40 - 1100 грн. Іграшки покращують концентрацію уваги, розвивають дрібну моторику, позбавляють агресії, занепокоєння та нервозності, кажуть продавці.

Автор: meduza
  Так виглядає класичний спінер
Так виглядає класичний спінер

"Це швидше маркетинговий хід, а не реальна допомога у стресах. Спінери можуть бути лише елементом антистресової терапії. Наприклад, для гіперактивних дітей, яким тяжко зосередитися під час уроків у школі. Таким радіть сидіти деякий час із якимось предметом у руках. Це може бути навіть шматочок паперу, ручка, щось, що вони можуть покрутити і відвернути увагу", - каже Gazeta.ua психолог.

Іграшка не може усунути психологічних проблем, вона відволікає від них. Під час гри зі спінером мозок переключається з емоційно-травмувальної ситуації на фізичну дію.

"Якщо у дитини постійні стреси вдома і тривожність, то треба шукати причину проблеми. Відволікання тут не допоможуть. Існує багато інших речей, які можуть бути ефективніші. Чому замість спінера не дати дитині в руки фарби, папір, олівці чи фломастери, щоб вона зайнялася творчістю? Також люблю магнітні кульки, які перебираєш між пальцями. Вони також чудово "працюють". Можна взяти все, що завгодно: намисто, чотки. Увімкніть воду і занурте в неї руки, пограйтеся. Вода чудово заспокоює і знімає напругу. Усі ці засоби працюють тільки в конкретній тривожній чи стресовій ситуації. Якщо ми говоримо про постійний стан тривожності, то тут краще проводити арт-терапію та спілкуватися з психологом", - радить Ольга Крамаревич.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як обрати спінер, який не нашкодить дитині - поради експерта

Не на всіх спінери діють однаково. Після купівлі іграшки дитині варто поспостерігати за нею. Інколи таке захоплення може бути не на користь. Скажімо, через ігри спінерами погіршиться успішність у школі.

"Якщо гіперактивним дітям спінер допомагає зосередитися, то іншим може завадити. Це дуже індивідуально. Якщо ви даєте дитині в руки спінер і бачите, що він відвертає її увагу настільки, що вона не чує ваших зауважень, не робить уроків, погано сприймає шкільну програму, варто насторожитися і по можливості обмежити ці ігри", - каже психолог.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відома українська письменниця написала книгу для дітей

Ажіотаж навколо спінерів виник не через користь цієї іграшки, а через те, що це модно.

"На неї зараз такий попит, бо діти бачать, чують, чим захоплюються їхні однолітки. І собі хочуть таке ж. Бо що важливо дітям-підліткам? Щоб у них було те саме, що у його друга, сусіда, однокласника. Їм важливо володіти тим, що круто. Спінер для них — засіб самоствердження: я — крутий, я — модний, я — популярний. Колись діти захоплювалися йо-йо, тамагочі, тетрісом, попригунчиками. Спінер — на рівні з ними", - вважає фахівець.

Спінер винайшли 1993 року. Його придумала 65-річна інженер-програміст з Америки Кетрін Геттінґер для хворої доньки. Вона страждала на захворювання, яке викликало синдром патологічної м'язової стомлюваності. Кетрін не могла грати з донькою, тому зібрала для неї іграшку з підручних матеріалів: газети і липкої стрічки. Запатентувала її. Але популярною вона не стала. Лише на початку 2017-го спінероманія заполонила світ.

Класичний спінер - це пристрій діаметром від 60 до 120 мм. Він складається з трьох кілець і підшипника, що дозволяє конструкції легко обертатися навколо своєї осі. Для цього іграшку потрібно тримати двома пальцями за внутрішню частину, розкручуючи зовнішні кільця.

Зараз ви читаєте новину «Психолог розповіла, кому можуть зашкодити спінери». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути