понеділок, 28 січня 2019 07:25

Пошту розносить робот-листоноша

У Норвегії запрацював перший у світі робот-листоноша. Buddy Mobility доставляє листи і посилки у місті Конгсберг.

Пристрій може працювати, як поштова скринька: кожен житель міста матиме свій ящик усередині апарату, пише kyburz.

Розробила робота-листоношу американсько-норвезька компанія Buddy Mobility. Швейцарська Кyburz - створили шасі та техніку для автономного водіння апарату. Розробники отримали спеціальний дозвіл від міської влади на використання безпілотного транспортного засобу на вулицях Конгсберга.

Buddy Mobility білого кольору. Зовнішньо схожий на ящик на колесах з сотнею скриньок різних форм залежно від розміру посилки. Важить робот 90 кг. Має 1,6 м у висоту і 1,45 м у довжину. Апарат може пересуватися зі швидкістю 6 км / год. За день здатний зробити доставку на 100 адрес.

Автор: kyburz-switzerland.ch
  Робот-листоноша надсилає одержувачу повідомлення через мобільний додаток.
Робот-листоноша надсилає одержувачу повідомлення через мобільний додаток.

"Перш ніж доставити пошту до будинку, робот-листоноша надсилає одержувачу повідомлення через мобільний додаток. На телефон одержувача приходить спеціальний код. Він відкриває скриньку з доставкою. Це допомагає запобігти крадіжці посилок, - розповідає генеральний директор Норвезької поштової служби Тон Уіл. - Щоб відправити лист чи посилку, через додаток надсилають повідомлення на службу доставки. Робот під'їде у зазначений час за необхідною адресою. Відкривши скриньку за допомогою коду, туди кладуть пошту. Апарат відвозить її на поштове відділення, а вже звідси листи і посилки відправляють у межах країни чи світу".

Робот здійснює доставку пошти з 12 дня до опівночі. Потім повертається в пункт розподілу. Там його заповнюють для відвантаження на наступний день.

Buddy Mobility може пересуватися у сніжну і дощову погоду. Має три режими управління. На автономному за повної зарядки може проїхати 40 км за 4 год.. Якщо обрати ручний режим або режим супроводу, апарат пересуватиметься за співробітником поштової служби.

Робота оснастили камерами, лазерними радарами, GPS-системою. Вони зчитують і прокладають необхідний маршрут. За допомогою звукових сигналів і візуальних засобів він попереджає про себе пішоходів і транспортні засоби. "Будді Мобіліті" обладнаний сенсорною системою, яка виявляє об'єкти на шляху.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вчені навчили робота танцювати в ритм

"Самохідні технології - це не наукова фантастика, а реальність. Саме тому ми активно впроваджуємо їх у роботу нашої пошти. Робот зможе приносити пошту з суттєвою економією коштів", - каже Тон Уіл.

Зараз Buddy Mobility працює лише у Конгсберзі. До кінця року Пошта Норвегії планує випустити апарат на вулиці ще 300 міст.

Шестилапий робот Robugtix Z6 показав як виконувати ранкову гімнастику. Інженери гонконгської компанії Robugtix розробляють багатофункціональних роботів-багатоніжок для допомоги людям з переміщенням невеликих вантажів, виконувати різні завдання з моніторингу і просто розважати.

Зараз ви читаєте новину «Пошту розносить робот-листоноша». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути