понеділок, 30 вересня 2019 16:05

Playstation 5: дата виходу, технічні характеристики і очікувана ціна

Playstation 5: дата виходу, технічні характеристики і очікувана ціна
Коли очікувати вихід Playstation 5?

У 2019 компанія Sony відсвяткує ювілей - 25 років з моменту випуску першого покоління консолі Playstation. Sony могла б відсвяткувати ще один ювілей - 5 років виконується Playstation 4, яка утримує пальму першості за кількістю проданих консолей, пішовши далеко вперед від одвічних переслідувачів Nintendo і Xbox від Microsoft. Але напевно це подія загубиться на тлі підтвердженої Sony інформації про розробку п'ятого покоління консолі. Про неї ми і розповімо в цій статті.

Playstation 5 дата виходу

Ще до офіційної заяви Sony про ведення робіт над Playstation 5 аналітики ігрової індустрії пророкували вихід нового покоління в 2020-2021 році. Можливо вони володіли інсайдерською інформацією, а можливо припущення будувалося суто на історичних даних, адже цикл життя консолі приблизно становить 6-7 років. Давайте подивимося: Playstation першого покоління вийшла в грудні 2006 року, а друге в березні 2000, третє в листопаді 2006, четверте в листопаді 2013. Логічно припустити, що п'яте покоління буде в 2020 році, раз не вийшло в 2019. Але є одне але, через три роки з моменту виходу Playstation 4, а саме у вересні 2016 року Sony представила модифіковану версію - PS4 Pro, яка завадила планам Microsoft наблизитися до вершини зі своєю Xbox One X Project Scorpio. І ось дивлячись зараз на продуктивність і графіку PS4 Pro в парі з пристроєм віртуальної реальності Playstaion VR думаєш, невже може бути щось краще. Sony говорить однозначно, що може і буде краще.

Генеральний директор компанії Шон Лайда на початку 2019 року в одному з інтерв'ю сказав, що скоро ми дізнаємося дату виходу Sony Playstation 5. А в квітні 2019 року через слів інтерв'ю головного розробника Майка Черні про можливості Ps5 можна припустити, що це буде друга половина 2020 року . А зовсім недавно з'явилася непідтверджена інформація, що реліз може відбутися і зовсім в лютому 2020 року на заході "Playstation Meeting 2020".

Навряд чи Sony буде затягувати випуск з кількох причин:

• Падіння продажів поточної версії консолі свідчать про насичення ринку, про це також говорить прогноз нового генерального директора Кенічіро Йошида про зниження прибутку компанії;
• На початку 2020 року очікується вихід на ринок Xbox 2 під кодовою назва Scarlett;
• Геймери тим часом в очікуванні некстгена. А якщо ви думаєте про те, щоб купити свою першу консоль і не можете прийняти рішення чи чекати релізу Playstaion 5 або купити Ps4, нижче ми відповімо на це питання, а поки подивимося, що відомо про технічні характеристики і можливості консолі.

Playstation 5 технічні характеристики

Марк Черні, людина стоїть за створенням консолі четвертого покоління, а зараз відповідає за розробку нової генерації розкрив деякі технічні особливості приставки. Playstation 5 буде оснащуватися зробленим на замовлення 8 ядерним процесором від AMD на основі архітектури Ryzen третього покоління, в якому GPU використовує краще від графічних процесорів Radeon Navi; SSD побудований на новій архітектурі, який по буде в 19 разів швидше, ніж традиційні методи читання на SSD; 3D аудіо; зворотна сумісність з іграми PS4 і обладнанням доповненої реальності PSVR, а також підтримкою 8К TV.

З підтримкою 8к TV виходять більш детальні текстури в іграх, ніякої піксельності, навіть в найскладніших графічних елементах. Перехід на 4K в Playstation 4 Pro два роки тому викликав море емоцій у геймерів, складно уявити, що буде з 8к. Нові ігри будуть розроблятися під 8к і вони стануть набагато більш складними, але прискорений SSD не змусить користувачів чекати початку гри. Марк Черні також заявив, що в планах зробити моментальну завантаження ігор. Фактично патент Sony описує тип завантажувального програмного забезпечення, розробленого, щоб по повністю позбутися від екрану завантаження.

Звук також досягне нового золотого стандарту на PS5 завдяки новому звуковому движку, який забезпечить імерсивні звук, особливо з використанням навушників. Деталі не ясні, але ймовірно буде щось схоже на Dolby Atmos.

Марк Черні підтвердив, що у PS5 буде дисковод для оптичних дисків, але не розкрив окончталение характристики. Варто очікувати, що Blu-ray 4K з'явиться в PS5, тому що Playstation 4 такого не має.

Дизайн приставки залишається секретом станом на осінь 2019 року, але відомо, що Sony навесні цього року запатентувало в Бразилії новий пристрій в розділі "обладнання для обробки даних і периферійне устаткування". Саме в цьому класі знаходяться ігрові приставки і вже влітку цей патент з'явився в базі Всесвітнього бюро інтелектуальної власності. У мережі вже багато зображень Playstation 5, але це всього лише передбачуваний дизайн, створений ентузіастами. Але хто знає, що їм відомо.

Доповнена реальність в Playstation 5

Playstation 5 буде сумісна з обладнанням доповненої реальності PSVR. Але коментарі Марка Черні вказують на ще більший поштовх розвитку технології віртуальної реальності. Чи можна очікувати випуску нового покоління PSVR2, залишається загадкою. Але випуск нового покоління VR бачиться логічним кроком, оскільки поточне покоління має більш низьким дозволом ніж наприклад Oculus Rift або HTC Vive і запуск потужної PS5 з новим обладнанням віртуальної реальності сильно збільшує шанси на лідерство в цьому сегменті ринку.

Зворотна сумісність Playstation 5

"Неймовірно потужна" - так представники Sony описують технологію забезпечення сумісності PS5. З огляду на відносно недавній вихід Ps4 Pro на ринок і кількість нових ексклюзивів для цієї версії, Sony зробить зворотну сумісність з іграми Ps4 і передбачається, що велика частина ігор буде сумісна. Багато геймери припускають, що буде зроблена також сумісність з попереднім поколіннями консолі PS, PS2, PS3, що ще більше може збільшити обсяг продажів консолі на ринку.

Ціна Playstaion 5

І хоча консоль тільки в стадії розробки і дата релізу невідома, не те що дата, поки і рік релізу 20 або 21 достовірно невідомий в мережі вже обговорюється питання ціни. Більшість експертів припускають, що ціна Playstation 5 стартанет з позначки в 500 $, в той час як попередня консоль починала з позначки в 400 $.

На початку статті ми згадали варто чекати Playstation 5 або краще купити Ps4 Pro в кінці 2019 роки? Отже, причини, через які ми вважаємо, що краще купити версію Pro в цьому році:

• достовірно невідомо скільки потрібно чекати некстгена: півроку, рік, два;
• ціна буде значно вище, ніж у 4 покоління консолі;
• невелика кількість ігор на старті, що розкривають повні можливості консолі, так що по початку доведеться грати в ігри для Playstation 4
На тлі новин про роботу над 5 генерацією, ціна PS4 знижується мало не кожен місяць.

Зараз ви читаєте новину «Playstation 5: дата виходу, технічні характеристики і очікувана ціна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути