середа, 18 липня 2018 10:34

Півстоліття тому заснували Intel

Півстоліття тому заснували Intel - найбільшу у світі компанію-виробника напівпровідникових елементів і пристроїв. Найбільш відома як розробник і виробник x86-серії мікропроцесорів, процесорів для IBM-сумісних персональних комп'ютерів.

Intel заснували Гордон Мур і Роберт Нойс після виходу з компанії Fairchild Semiconductor. Наприкінці 1990-х Intel стала однією з найбільших та найуспішніших компаній у світі.

  Інтел заснували у 1968 році Гордон Мур і Роберт Нойс. Фото: Вікіпедія
Інтел заснували у 1968 році Гордон Мур і Роберт Нойс. Фото: Вікіпедія

Спочатку компанія була відома завдяки транзисторам власного виробництва, а її головним продуктом був чип статичної оперативної пам'яті. Intel росла протягом 1970-х років, розвиваючись і покращуючи виробничий процес та збільшуючи кількість продуктів, залишаючись лідером у виробництві пам'яті. Коли Intel створила перший мікропроцесор у 1971 році, її головним продуктом поступово став чип динамічної оперативної пам'яті.

Зростаюча конкуренція із японськими виробниками транзисторів у 1983 році призвела до різкого падіння прибутковості ринку. Тоді несподіваний успіх персонального комп'ютера від IBM запевнив тодішнього керівника переорієнтуватись на мікропроцесори та змінити фундаментальні основи бізнес-моделі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назву для Audi придумав 10-річний хлопчик

  Відкриття штабу Intel у 1968 році. Фото: Вікіпедія
Відкриття штабу Intel у 1968 році. Фото: Вікіпедія

Наприкінці 1980-х років Intel отримала 10-річний період безпрецедентного росту як провідний постачальник комп'ютерних комплектуючих. Після 2000 року зростання через виробництво передових мікропроцесорах уповільнилось, і конкуренти відвоювали значну частину ринку, що зменшило домінуючі позиції Intel . На початку 2000-х років тодішній голова Крег Баррет спробував розширити бізнес-зацікавлення компанії поза межами напівпровідників, але тільки деякі з цих напрямів врешті-решт стали успішними.

У 2005 та 2006 роках Пол Оттеліні реорганізував компанію, спрямувавши її на ядро процесора та анонсував серію різких зменшень у розмірі робочої сили, що в кінцевому рахунку зменшить розмір компанії приблизно на 10%.

У вересні 2006 року Intel мала близько 100 тис. працівників та 200 філій по всьому світу. Її прибуток у 2005 році склав $38,8 млн.

11 червня 1991 року фірма Microsoft випустила операційну систему MS DOS 5.0.

MS-DOS - операційна система із родини DOS, розроблена фірмою Microsoft - комерційна операційна система фірми Microsoft для IBM PC-сумісних персональних комп'ютерів. MS-DOS - найвідоміша операційна система із родини DOS.

Зараз ви читаєте новину «Півстоліття тому заснували Intel». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути