пʼятниця, 18 травня 2018 17:29

Найцікавіші технічні музеї України
8

Сьогодні відзначають Міжнародний день музеїв. Свято започаткували з 1977-го. Більшість закладів у цей день працюють безкоштовно.

Gazeta.ua підготувала добірку найцікавіших музеїв транспортних засобів в Україні.

Державний музей авіації

Адреса: Київ, вул. Медова, 1.

Автор: aviamuseum
 

Музей створили 2003-го. Спочатку експозиція налічувала 33 експонати. Зараз на 15 га розташували понад 90 літаків, вертольотів і безпілотних літальних апаратів. Техніка була на озброєнні військово-повітряних сил Радянського Союзу, незалежної України, експлуатувалася у цивільному повітряному флоті.

Відвідувачі музею під відкритим небом мають змогу не тільки побачити літаки ззовні. За додаткову плату (5-10 грн) можна відвідати салони літаків ТУ-154, ТУ-134, ІЛ-162 і вертольотів МІ-8 і МІ-26.

Музей залізничної техніки

Адреса: Київ, вул. Привокзальна,1.

Автор: yandex.ru
 

Музей відкрили 2011-го. Вхід до нього — через 14-ту колію залізничного вокзалу.

В експозиції музею - паровози, тепловози, електровози, залізничні вагони, дрезина. Тут є поїзд, який возив Сталіна і Троцького. Є вагон-ресторан для вищих чиновників, особисті вагони Столипіна і Щербицького. Більшості експонатів понад 100 років. Вони досі у робочому стані. Усю техніку можна помацати, у деяку залізти і сфотографуватися.

Музей історії електротранспорту

Адреса: Київ, вул. Усенка 7/9

Автор: ufest.in.ua
 

Музей заснували 1992-го. На майданчику просто неба виставили збережені екземпляри старих трамвайних вагонів, тролейбуси, автобуси різних марок і років випуску. У музейній експозиції - книги і фотографії, колекція квитків на міський транспорт різних часів. Майже уся техніка працює.

Музей історії метрополітену

Адреса: Київ, пр. Перемоги, 35.

Автор: ufest.in.ua
 

Музей відкрили 2000-го. У трьох залах розміщена експозиція. У першому — документи і фото перших років будівництва метро у Києві. У другому залі — вітрини вагонів, стенди з розповідями про підрозділи метро, колекція проїзних документів, квитків та жетонів. У третьому залі встановили перший годинник із центральної тимчасової станції метро

Музей космонавтики ім. С.П.Корольова

Адреса: Житомир, вул. Дмитрівська, 5.

Автор: wikipedia.org
 

Музей відкрили 1970-го у будинку, де народився конструктор.

Експозиція включає зразки космічної техніки, обладнання, спорядження космонавтів, документи, фотографії. Окремий тематичний комплекс складають музейні предмети, які відносяться до розвитку космонавтики в Україні. Тут є макети "Лунохода-2", корабля "Союз", спусковий апарат автоматичної міжпланетної станції "Венера-15", спусковий апарат корабля "Союз-27".

Музей суднобудування і флоту

Адреса: Миколаїв, вул. Адміральська, 4.

Автор: IGotoWorld
 

Музей відкрили 1978-го. В експозиції музею близько 4 тис. експонатів. Ще 14 тис. - у фондах. У музеї близько 100 моделей кораблів. У залах музею — портрети командувачів Чорноморського флоту. Серед експонатів — макети перших кораблів суднобудівного заводу "Наваль", кораблів Другої світової війни, зразки сучасного українського суднобудування.

Музей трамвая

Адреса: Вінниця, Хмельницьке шосе, 29.

Автор: Town Pass
 

Музей відкрили 2013-го. Він розташований на території трамвайного депо. В експозиції - фотокартки та експонати, що стосуються розвитку ліній трамвая у Вінниці. Поруч із виставковою залою - виставка трамвайних вагонів. Вони працювали у місті в різні роки. Усі пасажирські вагони рухомі. Їх можна замовити для індивідуальної подорожі по місту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 10 українських музеїв, що вражають

Парк ракет

Адреса: Дніпро, пр. Олександра Поля, 2.

Автор: Look My Trips
 

Музейний комплекс відкрили 2013-го. В експозиції — макети ракет. Серед експонатів — перша радянська балістична ракета Р-11, перша ракета з мобільним стартом РТ-20П, ракетоносій "Циклон-3". У виставковій залі можна проводять лекції з історії космонавтики.

Музеї столиці готуються до святкування Міжнародного дня музеїв. 18 та 19 травня вхід до багатьох закладів зроблять безкоштовним. Крім того, для відвідувачів готують особливі програми майстер-класів, екскурсій та квестів.

Зараз ви читаєте новину «Найцікавіші технічні музеї України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути