вівторок, 02 липня 2013 15:08

На виставку у Київ прилетіли 29 ретро-літаків із Великобританії
19

Фото: Фото: Сергій СТАРОСТЕНКО

1 липня до столичного музею авіації прибула делегація британського клубу "Air Squadron". Члени клубу разом із англійським принцом Майклом Кентський прилетіли на ретро-літаках.

"Цей фестиваль хотіли провести ще десять років тому. Але це було неможливо. Паливо AVGAS 100 LL, на якому літають старовинні винищувачі, було заборонене для використання в Україні. На наше щастя, місяць тому Верховна Рада дозволила ввозити його у невеликих кількостях. Завдяки цьому проведення фестивалю стало можливим", - сказав кореспонденту Gazeta.ua провідний науковий співробітник музею авіації Валерій Романенко.

Усього з Британії вилетіли 26 літаків. Перед приземленням у Києві вони зробили зупинку у Львові. Там через технічні проблеми залишилося два літаки.

"В обох зламалися шасі", - пояснив Валерій Романенко.

"Усі літаки оригінальні. Tiger moth, літак Dragon 1941 року будови. Є літаки пізнішої будови – від 1941 до 1945 років. Ціни на літаки починаються від 50 тисяч доларів. Раритети коштують дорожче. За радянський винищувач часів Другої світової війни один із членів клубу віддав майже півмільйона доларів. Відновлював авіамашину він вісім років", - додав він.

Принц Майкл Кентський прилетів на літаку Барон- 58. Він сидів на пасажирському сидінні, за штурвалом був бізнесмен Тім Кларк. Принц пройшовся летовищем, але спілкуватися із пресою відмовився.

"Принц - почесний член авіаційної ескадрильї, але власного літака не має. В Україні він вдруге. 4 липня святкуватиме тут свій 71 день народження. Цього дня в нашому музеї він відкриватиме пам'ятний знак на честь свого візиту. Подарунок йому приготував, але таємниці розкривати не хочу", - сказав Валерій Романенко.

"Air Squadron"- закритий клуб. До нього входять 100 людей, не більше і не менше. Членом клубу може стати лише видатна особа, яка зробила вагомий вклад у розвиток Британії. Серед них є керівники військово-повітряних сил Британії, лікарі, юристи, бізнесмени та банкіри. Обов'язкова умова для членів клубу — мати власний літак і власноруч ним керувати. Щороку члени клуб здійснюють дальні перельоти. Вони літають до Аляски, Пакистану і Росії", - додав він.

Британка Поллі Вотчер навчилася керувати літаком у 50 років.

"Раніше я була вчителькою. Та якось знайомий запропонував разом політати. Після того я не уявляю свого життя без літаків. Коли навчилася літати, відчула велике задоволення. Я стала фанатом цієї справи, після першої навколосвітньої подорожі зрозуміла, що закохана у цю справу ще більше, і здійснила ще одну мандрівку. Під час подорожі збирала гроші для пілотів-інвалідів", - поділилася вона.

У Києві літаки пробудуть до 4 липня. На них можна подивитися у музеї авіації. Вхідний квиток коштує 50 грн. В ці дні музей працюватиме до 21 години.

Зараз ви читаєте новину «На виставку у Київ прилетіли 29 ретро-літаків із Великобританії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути