Ексклюзиви
четвер, 12 липня 2012 17:22

На свято Дахі Ханді в Індії дітям дозволяють цілуватись
21

Дітей перевдягають у маленького Крішну та маленьку Радхі
Фото: Фото: AP
Як і всі свята в Індії, Дахі Ханді буяє кольорами
На свято приходять усі, а не лише індуїсти
Хтось споглядає здалеку, а хтось - бере участь у святі
Діти змагаються у конкурсі "двійників" бога Крішни та його коханої Радхі

В кінці серпня - на початку вересня жителі Індії, а також індуїсти, що живуть за її межами, відзначають одне з найбільш яскравих і масштабних свят Krishna Janmashthami, відомий також як Дахі Ханді, Джанмаштамі, або ж день народження бога Крішни. Враховуючи, що індуси схильні перетворювати всі загальнонаціональні свята у барвисті фестивалі, туристи прагнуть побувати в Індії саме в цей час, щоб побачити, як все це відбувається, на власні очі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Індуси відсвяткували 64-ту річницю незалежності на Майдані (ФОТО)

Фестиваль Джанмаштамі це благодатний час для індусів, які обожнюють яскраві вбрання і прикраси. В цей день і дорослі, і діти вбираються у барвистий одяг і прикрашають обличчя, щоб бути схожими на образ бога Крішни і його коханої Радхі. Сині обличчя з витіюватим орнаментом, корони і пишні зачіски, незліченна кількість браслетів, намист і сережок у вухах та носі - звичайна справа для цього свята.

Оскільки Джанмаштамі є всенародним святом, в Індії його відзначають всі, незалежно від віросповідання. Та й хто відмовиться від задоволення пройтися вулицями міста, красиво прикрашеними до свята, побачити традиційні розваги та забави, а то і взяти участь в традиційних витівках, які влаштовують спеціально, щоб догодити Крішни.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Індії школярам забороняють ходити у непристойному одязі

Друга назва Джанмаштамі - Дахі Ханді - походить від слова "ханді", що означає "горщик з глини". Глиняний горщик, наповнений кефіром, йогуртом або сиром з фруктами, бере участь в одній з традиційних забав фестивалю. Його підвішують якомога вище, щоб складніше було дотягнутися, а учасники будують живу піраміду, намагаючись дістати цей горщик. Першому, хто досягне мети, потрібно розбити ємність з ласощами, а коли вміст виллється на "піраміду", це буде означати, що об'єднання заради досягнення спільної мети було не марним і на людей зійшла благодать. Забава символізує пустощі маленького Крішни, який любив красти з горщика молоко або масло.

Під час фестивалю як в Індії, так і за її межами, відбуваються релігійні процесії і паломництва до храмів Крішни. На вулицях грають музиканти, а діти можуть взяти участь у конкурсах на кращий костюм Крішни і його коханої Радхі.

Зараз ви читаєте новину «На свято Дахі Ханді в Індії дітям дозволяють цілуватись». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути