пʼятниця, 21 грудня 2018 14:21

"Мрія" святкує ювілей: найвідоміші рекорди найбільшого літака в світі

Найбільший транспортний літак у світі Ан-225 "Мрія" святкує свій 30-річний ювілей.

Gazeta.ua зібрала ТОП-7 світових рекордів найпотужнішого літака в світі.

1. "Мрії" належить абсолютний рекорд вантажопідйомності - 253,8 т.

2. АН-225 встановив ряд світових рекордів злітної маси і вантажопідйомності. 22 березня 1989 року "Мрія" здійснила політ з вантажем 156,3 т, в якому одночасно побив 110 світових авіаційних рекордів.

  Ан-225 "Мрія". Фото: Вікіпедія
Ан-225 "Мрія". Фото: Вікіпедія

3. У червні 2010 року АН-225 перевіз найдовгомірніший вантаж в історії повітряних транспортувань - дві лопаті вітряка. Кожна завдовжки 42,1 м.

Перевезення замовила одна з провідних фрейтфорвардингових і логістичних компаній GEODIS WILSON. Вантаж транспортували з китайського аеропорту в місті Шицзячжуан в Данію, аеропорт Воєнс.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Легендарна і унікальна" - найпотужніший у світі український літак "Мрія" святкує ювілей

4. У вересні 2012 року під час проведення авіасалону Авіасвіт-XXI у фюзеляжі Ан-225 на висоті 10,5 тис. м відбувся найвищий у світі картинний показ. Всередині "Мрії" помістили 500 картин. Цей рекорд зафіксували в Книзі рекордів Гіннеса.

5. Ан-225 "Мрія" авіакомпанії успішно виконав 12-й рейс із доставки вантажів у липні 2018 року. Ним завершив найбільший за кількістю послідовних рейсів проект в історії експлуатації цього літака на комерційному ринку.

У рамках цієї логістичної операції з Чилі до Болівії було перевезено 12 генераторів для теплоелектростанції. Кожним рейсом "Мрія" доставляла вантаж вагою до 160 т.

Початкова конфігурація вантажів не дозволяла завантажити їх до кабіни літака. Для вирішення цієї проблеми знадобилося змінити конструкцію такелажних вузлів на вантажі – зробити їх на болтових з'єднаннях такими, що демонтуються.

6. Літак-гігант АН-225 "Мрія" встановив ще один рекорд у 2018 році. Літак виконав безпересадочний переліт із Гостомеля на тихоокеанське узбережжя Сполучених Штатів до Міжнародного аеропорту Окленда. Політ тривав 13 год. Літак подолав 9,8 тис. км.

7. Всього Ан-225 "Мрія" встановив 240 світових рекордів, що є абсолютно безпрецедентним випадком в авіації.

Літак створили у рекордно короткий термін – за три з половиною роки. Спочатку Ан-225 "Мрія" створювався як авіаційну транспортну систему для багаторазового космічного корабля "Буран". Планували перевозити компоненти ракети-носія і космічного корабля від місця виробництва та збирання до місця запуску.

Зараз ви читаєте новину «"Мрія" святкує ювілей: найвідоміші рекорди найбільшого літака в світі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути