пʼятниця, 23 січня 2015 16:54

Людство опинилось "в трьох хвилинах" від глобальної катастрофи

Людство опинилось "в трьох хвилинах" від глобальної катастрофи
Фото:zn.ua

22 січня стрілки годинника Судного дня були зрушені на дві хвилини вперед: зараз вони показують без трьох опівночі. Пересування стрілки відображає підвищений рівень небезпеки ядерної війни та загрози, пов'язані з кліматом, зазначили автори проекту.

Про переміщення стрілок повідомили під час прес-конференції у Вашингтоні, трансляція якої велася на сайті журналу Bulletin of Atomic Scientists.

Символічні годинник Судного дня (Doomsday Clock) - проект американського журналу вчених-атомників, запущений у 1947 році творцями першої атомної бомби. Ці годинники, що показують без кількох хвилин північ, символізують рівень напруженості в світі і розвиток ядерного озброєння. Опівночі символізує момент ядерного катаклізму. Рішення про переведення стрілок приймає рада директорів журналу за допомогою зовнішніх експертів, серед яких, зокрема, 18 лауреатів Нобелівської премії.

"У 2015 році неконтрольовані кліматичні зміни, модернізація ядерної зброї по всьому світу і роздуті ядерні арсенали представляють надзвичайну і безсумнівну загрозу для виживання людства. У світових лідерів не виходить діяти досить оперативно і в масштабах, достатніх для захисту громадян від потенційної катастрофи. Це помилки політичних лідерів загрожують кожному жителю Землі. Ймовірність глобальної катастрофи дуже велика", - заявив виконавчий директор журналу Кеннет Бенедикт.

У 1947 році стрілки встановили у положенні без семи хвилин північ. У 1952-му, коли СРСР і США випробували термоядерні бомби, стрілки рушили до максимально небезпечного стану - 11:58. Після зовнішньополітичних криз 1960-х підписання договору ОСО-1 та ПРО обмеження у 1972 році відсунуло Судний день на 10 хвилин. Гонка озброєнь у середині 1980-х і проект Рональда Рейгана СОЇ знову підняли рівень небезпеки (11:57) - як і в 2015 році.

Надалі від півночі положення стрілок (17 хвилин) мало місце в 1991 році, коли між СРСР і США був підписаний договір про скорочення стратегічного озброєння. Починаючи з середини 2000-х стрілки зсувалися вперед головним чином через декларовану небезпеку кліматичних змін, однак в 2010-2014 роках вони залишалися в стабільному положенні (11:55) у зв'язку з сукупним впливом позитивних і негативних факторів.

Зараз ви читаєте новину «Людство опинилось "в трьох хвилинах" від глобальної катастрофи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути