середа, 19 вересня 2018 19:27

Штучний інтелект допоміг астронавтам з важливим відкриттям

Штучний інтелект допоміг астронавтам з важливим відкриттям
Зробити відкриття науковцям допоміг штучний інтелект. Фото: Еспресо.TV

Астрономи зареєстрували 72 швидких радіосплесків від джерела, яке знаходиться на відстані 3 мільярдів світлових років від Землі.

Зробити це відкриття науковцям допоміг штучний інтелект, сказано на сайті проекту Breakthrough Initiatives.

Астроном Юньфан Джеррі Чжан з Університету Каліфорнії в Берклі разом з колегами запропонували автоматизувати процес реєстрації швидких радіосплесків за допомогою системи штучного інтелекту. Для цього вони використали надточну нейромережу, яка була натренована на даних п'яти годин спостережень в рамках проекту Breakthrough Listen. Навчальний матеріал не містив радіосплесків: вчені самостійно імітували сигнали, щоб показати комп'ютеру, як вони мають виглядати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: NASA показало "око Центавра"

За допомогою нового алгоритму група Чжана заново вивчила дані, отримані іншою групою дослідників в серпні 2017 року. Тоді астрономи протягом п'яти годин спостерігали за джерелом FRB121102 за допомогою радіотелескопу Green Bank Telescope і виявили 21 швидкий радіосплеск, що прийшов протягом однієї години. Дослідникам вдалося зареєструвати ще 72 спалахи, що не були помічені спочатку, і сьогодні число відомих радіосплесків від FRB121102 досягло 300.

Вчені припускають, що галактики Segue-1, Bootes I, Tucana II і Ursa Major I сформувалися найпершими, їх вік перевищує 13 мільярдів років. У свою чергу перші атоми з'явилися, коли Всесвіту було всього 380 тисяч років. Це були атоми водню - найпростішого елемента періодичної таблиці. Вони збиралися в хмари і поступово охолоджувалися, перетворюючись в маленькі пучки - або "гало" - темної матерії.

Зараз ви читаєте новину «Штучний інтелект допоміг астронавтам з важливим відкриттям». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути