неділя, 30 вересня 2018 12:34

Без карти і паролів - онлайн-покупки стануть безпечнішими

Без карти і паролів - онлайн-покупки стануть безпечнішими
Онлайн покупки стануть безпечнішими. Фото: 24

Українці зможуть розплачуватися за допомогою селфі.

Така оплата поширюватиметься тільки на онлайн-покупки, повідомляє Liga.net.

94% опитаних європейців готові і хочуть оплачувати покупки саме таким способом. Selfie-оплата не обов'язково передбачає наявність смартфона.

Експериментами по впровадженню цієї технології в Україні займаються як ТехноГігант, так і місцеві fintech-стартапи.

"Система платежів MOSST Payments ще рік тому впровадила цю технологію для входу в додаток. Наступна стадія - це підтвердження платежів по селфі замість CVV захисту. Новий спосіб ідентифікації користувачів розвивається спільно з партнером. Це дуже велика компанія, рішення якої використовують LG, Samsung, Amazon", - каже керівник проекту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як купувати в інтернеті вигідно й безпечно?

Україна - зрілий ринок для запуску Selfie ID, але є певні бар'єри.

"Наше законодавство передбачає, що ідентифікувати особистість може тільки людина. Притому тільки особисто дивлячись на іншу людину і звіряючи його зовнішній вигляд з фото на документах. Вважають, що працівник банку справляється з цим завданням краще, ніж інтелектуальна IT-система. Україні потрібні конкретні приклади зі світової практики і ще кілька років, щоб біометрична ідентифікація довела свою ефективність і безпеку. Тоді її можна буде використовувати в різних сферах", - каже директор з розвитку бізнесу на корпоративному ринку "Київстар" Євген Кражан.

Selfie ID вже працює в кілька десятків країнах світу. Крім селфі, система Identity Check Mobile використовує відбитки пальців і розпізнавання голосу, щоб підтвердити особистість під час онлайн-шопінгу або банківських операцій. Новий сервіс активно просуває міжнародна платіжна система Mastercard в партнерстві з місцевими банками.

Як це працює у Mastercard: клієнт заходить у спеціальний додаток і залишає там свій біо-ключ, наприклад селфі з морганням. Воно буде ідентифікувати користувача при покупках в інтернеті. При оплаті, з'являтиметься режим відеокамери, де потрібно просто моргнути для підтверження особистості.

Українці все частіше потрапляють на хитрощі шахраїв, коли здійснюють покупки в інтернеті. Найчастіше шахраї, продаючи речі через інтернет, просять половину ціни заздалегідь, а потім блокують свої сторінки у мережах і зникають без сліду.

Зараз ви читаєте новину «Без карти і паролів - онлайн-покупки стануть безпечнішими». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути