середа, 26 липня 2017 08:25

Автора комп'ютерного вірусу засудили до трьох років

Автора комп'ютерного вірусу засудили до трьох років
24-річного американця Роберта Морріса звинуватили у створенні та поширенні комп'ютерного вірусу Фото: Вікіпедія

26 липня 1989 року 24-річного американця Роберта Морріса звинуватили у створенні та поширенні комп'ютерного вірусу.

Помічник професора Массачусетського технологічного інституту створив першого мережевого хробака, який 2 листопада 1988 року паралізував близько 6 тисяч комп'ютерів у США.

Хробак Морріса підбирав паролі до облікових записів. Для цього він у першу чергу використовував ім'я користувача. Писав його також у зворотньому напрямку. Якщо цей шифр не спрацьовував — у хробака в базі було ще близько 400 найбільш популярних слів-паролів, які відкривали доступ до будь-якої системи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Війна світлих розумів: Цукерберг засудив слова Маска про штучний інтелект

Атака хробака Морріса привела до наймасштабнішого зараження мережі ARPANET, яку називають початком Інтернету. В інститут Берклі запросили найкращих фахівців із комп'ютерної безпеки, щоб ті нейтралізували наслідки шкідливої дії вірусу. У ході аналізу коду програми вони не виявили ніяких зачіпок.

Збиток від хробака Морріса оцінили приблизно в $ 96,5 млн. Сам Морріс настільки добре законспірував код програми, що ніхто не зміг би довести його причетність. Проте батько програміста комп'ютерний експерт Агенства Національної безпеки, порадив сину зізнатися у скоєному.

У 1990 році відбувся суд. Роберту Моррісу загрожувало до п'яти років позбавлення волі та штраф у розмірі $ 250 тиc. Та оскільки це був його перший злочин, покарання пом'якшили. Програміста засудили до 3 років пробації, згідно якої його могли звільнити від покарання за умови гарної поведінки. Також він мав відбути 400 годин громадських робіт і сплатити штраф у розмірі в $ 10, 5 тис. Він подав апеляційну скаргу, але програв.

У 1995 році Роберт Морріс разом із Полом Гремом заснував компанію, яка розробляла програмне забезпечення для створення інтернет-магазинів. У 1998 році він продав її за $ 48 млн. компанії Yahoo. У 1999 році чоловік захистив ступінь доктора філософії прикладних наук у Гарвардському університеті. А у 2005-му став співінвестором фонду Y Combinator, який займається підтримкою різноманітних проектів молодих підприємців. А у 2008 році програмісти почали застосовувати мову — Arc, співвавтором якої став Роберт Моррісон.

Зараз ви читаєте новину «Автора комп'ютерного вірусу засудили до трьох років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути