четвер, 19 листопада 2015 11:23

Астрономи отримали перші фотографії зародження екзопланет

Астрономи отримали перші фотографії зародження екзопланет

Американські астрономи з університету Арізони і Стенфордського університетів отримала перші фотографії створення екзопланет. Результати роботи дослідників опубліковані в Nature.

З приблизно двох тисяч відомих екзопланет на даний момент отримані зображення тільки близько десяти, при цьому всі вони відносяться до вже сформованим планетам.

За допомогою Великого бінокулярного і другого Магелланової телескопів, що володіють адаптивної оптичною системою вченим вдалося отримати найбільш чітке зображення області просвіту диска. Згідно з отриманими даними, в просвіті розташовані протопланети, що поглинають з навколишнього простору газ, розігрітий до десяти тисяч коливань.

Формування планет з газу і пилу супроводжується утворенням просвітів у протопланетарному диску.

Зірка LkCa 15 розташована в 450 світлових роках. від Землі в сузір'ї Тельця. Її маса практично дорівнює сонячної, а вік становить всього близько двох мільйонів років. Зірка оточена протопланетарном диском масою близько 55 мас Юпітера.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: NASA зосередиться на висадці астронавтів на Марсі

Екзоплпнета - планета, що обертається навколо іншої зірки або дрейфує космічним простором, тобто не належить до планетарної системи. Станом на 20 січня 2015 року достеменно встановлене існування 1900 екзопланет у 1202 планетних системах, у 480 з яких більше однієї планети.

Нагадаємо, нещодавно вчені знайшли воду на екзопланеті.

Зараз ви читаєте новину «Астрономи отримали перші фотографії зародження екзопланет». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути