вівторок, 07 лютого 2023 07:05

"Пік планери, як млинці" - легендарний Олег Антонов створював літаки в Києві
8

Цього дня, 7 лютого 1906 року, народився авіаконструктор Олег Антонов. Він створив 52 планери й 22 літаки.

Автор: iPress.ua
 

Майбутній авіаконструктор народився в маленькому селі Троїці Московської області. Прадід був декабристом. Батько - архітектором. Мати - сестра милосердя під час Першої світової війни. Померла, коли хлопцеві було 9 років.

Батько хотів, щоб син ішов його шляхом. Захоплення Олега розділяла лише бабуся. Якось вона подарувала онукові іграшкову модель аероплана. Відтоді літаки стали невіддільною частиною його життя.

"В авіації особливо помітний взаємозв'язок між технічною досконалістю і красою. Ще на світанку авіації конструктор літаків капітан Фербер говорив: "Гарний літак літає добре, а негарний - погано", - вважав Антонов.

Автор: iPress.ua
 

Gazeta.ua підготувала добірку цікавих фактів про Олега Антонова та його літаки.

1. Про повітряні простори Олег Антонов уперше дізнався в 4 роки. Він почув історію, як винахідник Луї Блеріо перелетів Ла-Манш. Хлопчик узяв материну парасолю і побіг вчитися літати. Часто на гостини до родини приїжджав батьків брат. Він розповідав племінникові про авіацію. Саме історії дядька вплинули на його дитячі мрії про майбутнє. Хлопчик збирав фотографії літаків, читав книжки, вирізав матеріали з газет про літакобудування. Згодом із газетних вирізок склав власний довідник. У школі відвідував гурток авіамоделювання.

2. Після школи Олег намагався вступити до льотної школи. Його не прийняли через стан здоров'я. У дитинстві він пережив тиф і післявоєнний голод. Тож хлопець пішов вчитися до Саратовського індустріального технікуму. Був членом "Клубу любителів авіації". Цей гурток він створив із друзями дитинства. У 18 років Антонов створив перший літальний апарат - планер "Голуб".

Автор: changeua.com
  Свою першу крилату машину "Голуб" спорудив в 18 років
Свою першу крилату машину "Голуб" спорудив в 18 років

3. 1925 року Антонов вступив на машинобудівний факультет Ленінградського політехнічного інституту. Він створював проєкти літаків, робив креслення та ескізи.

"Пік планери, як млинці", - згадував конструктор.

Саме за п'ять років навчання в інституті він здобув досвід і вміння, необхідні в конструкторській справі. Під час зльотів планеристів у Коктебелі познайомився з майбутнім конструктором космічних кораблів і літаків Сергієм Корольовим.

Автор: Antonov
 

4. 1952-го почалася "київська епоха" талановитого конструктора. Він переїхав до Києва з Новосибірська. У російському місті він зібрав новий колектив, який складався з випускників місцевого авіатехнікуму. Команда створювала Ан-2. Для подальшого випуску цієї моделі колектив і переїхав в Україну. Олег Антонов очолив Дослідне конструкторське бюро. Завдяки його роботі наприкінці 1950-х з'явилися пасажирські судна Ан: Ан-10 і Ан-24.

5. 1965 року конструкторське бюро побудувало великий літак АН-22 - "Антей". Це найбільша у світі турбогвинтова машина.

Автор: MilitaryArms.
  АН-22 - "Антей"
АН-22 - "Антей"

У небо міг підняти 50 т вантажу. На міжнародному авіасалоні у Франції він викликав справжній фурор. Про українського конструктора казали, що він на кілька років випередив свій час. Літак встановив 41 світовий авіаційний рекорд.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Від "кукурузника" до "Мрії" - сьогодні день народження АН-8

6. АН-124 "Руслан", який з'явився 1984-го, перевершив попередника-рекордсмена АН-22. Літак піднімав у небо 150 т. Також до появи АН-255 "Мрія" він був найбільшим літаком.

Автор: aviav.ru
  АН-124 «Руслан»
АН-124 «Руслан»

Транспортний засіб був на озброєнні військово-транспортної авіації СРСР. Перевозив військових в Афганістан і район Перської затоки. Ним транспортували вантажі незвичайно великих розмірів для промислових розробок газу й нафти. "Руслан" досі є лідером світової авіації в перевезенні вантажів на великі відстані. Установив понад 20 світових рекордів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Від "АН-2" до "Мрії" - сьогодні відзначають день народження Антонова

7. 1988-го, через чотири роки після смерті конструктора, у небо піднявся задуманий ним суперважкий літак Ан-225 "Мрія".

Автор: Всвіті
  Ан-225 “Мрія”
Ан-225 “Мрія”

Максимально споряджена маса - 640 т. Він - найважчий літак у світі. Установив понад 110 світових рекордів в одному польоті.

2009 року його внесли до Книги рекордів Гіннеса за 240 рекордів.

Під час повномасштабної російської агресії "Мрія" була знищена окупантами.

8. 1999-го в Міжнародний аерокосмічний зал Слави Аерокосмічного музею в штаті Каліфорнія в США внесли ім'я Олега Антонова за видатні досягнення у створенні літаків.

Автор: АиФ
 
9. Олег Антонов тричі одружувався, був батьком чотирьох дітей - двох синів і двох доньок. Видатний авіаконструктор помер 4 квітня 1984-го. Похований у Києві на Байковому цвинтарі.
Українська компанія "Авіалінії Антонова" відкрила представництво в американському місті Г'юстон у штаті Техас у США. Одним із перших замовників, які звернулися до представництва, стала космічна корпорація Orbital ATK. Український Ан-124-100 "Руслан" перевіз вироблений компанією супутник Al Yah 3.
Зараз ви читаєте новину «"Пік планери, як млинці" - легендарний Олег Антонов створював літаки в Києві». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути