субота, 08 квітня 2017 20:57

Як змінювалось похідне спорядження в арміях світу
6

Автор: getbg.net
 

Значення, кількість і вартість похідного спорядження в арміях світу зростає досить швидко з кожним роком. За кілька століть змінився характер війн і тактика військових дій, що змінило вигляд сучасного солдата.

За словами бригадного генерала Марка Брауна (що відповідає в за розробку спорядження для армії США) в 1940-і роки американці вирушали на війну у формі, з рушницею, каскою, скаткою і фляжкою. Їх спорядження важило близько 16 кг і коштувало — з врахуванням інфляції — 170 дол. У В'єтнамі екіпіровка солдата вже обходилася в 1,1 тис. доларів: додався, зокрема, бронежилет, оновилася зброя. Зараз американці, що воюють в Іраку і Афганістані обов'язково забезпечуються бронежилетами і касками з композиційних матеріалів, захисними окулярами, вогнетривкою формою, включаючи рукавички і черевики, приладами нічного бачення, лазерними цілепокажчиками. До складу спорядження входить понад 80 предметів загальною масою близько 34 кг. Бойова екіпіровка сучасного солдата обходиться Пентагону приблизно в $17,5 тис. — в 100 разів дорожче, ніж під час Другої світової війни. Для прикладу, за інформацією деяких ЗМІ, спорядження одного солдата ЗСУ обходиться у суму близько 8 тис. гривень

Згідно з оцінками генерала, в середині наступного десятиліття екіпіровка піхотинця вже коштуватиме від 28 до 60 тис.дол. Зокрема, солдати отримають стрілецьку зброю, що дозволяє вести прицільний вогонь по противникові із-за кута, не висовуючись при цьому, і комп'ютери з екранами, щоб кожен міг бачити картину бою.

Досягнення британців у XVIII столітті багато чому навчили весь світ. Армії почали ставати більш мобільними, солдати переносили на собі все більше спорядження.

Вантаж збільшувався не стільки за рахунок модернізації озброєння або броні, скільки через розширення предметів персонального користування, які пропонувалося мати кожному солдату. Величезна армія Наполеона була досить маневрена і могла спокійно долати відстані від Іспанії до Росії і від Пруссії до Єгипту.

Пропонуємо переглянути як змінювалось похідне спорядження солдата за останні кілька століть.

Автор: violity
  1 ФОТО. 1815 рік. Битва при Ватерлоо. Реконструкція обмундирування рядового.
1 ФОТО. 1815 рік. Битва при Ватерлоо. Реконструкція обмундирування рядового.

1 ФОТО. 1815 рік. Битва при Ватерлоо. Реконструкція обмундирування рядового. У солдата з'явився великий рюкзак за плечима, а також одна з перших розгрузок. Можна побачити пайок у вигляді маленького батона хліба. Більшу частину спорядження складають предмети гігієни і туалету. Введення гігієнічних стандартів в армії сприяло скороченню випадків епідемій у військах і небойових втрат через інфекцій, що вцілому позитивно позначилося на боєздатності армій.

Автор: violity
  2 ФОТО. 1854 рік. Битва на Альмі
2 ФОТО. 1854 рік. Битва на Альмі

2 ФОТО. 1854 рік. Битва на Альмі. Спорядження рядового стрілецької бригади.
Солдати отримали персональний похідний казанок - предмет, який в останній раз використовували римляни майже 1400 років тому.

Автор: violity
  3 ФОТО 1914 рік
3 ФОТО 1914 рік

3 ФОТО 1914 рік. Спорядження солдата Першої Світової
Спорядження поповнилося консервами. Тепер воїни носили з собою свій раціон - римські солдати робили те ж саме в останній раз майже за 1450 років тому. Мабуть головним нововведенням в армії того періоду були такі предмети як кишеньковий годинник. Домовившись про початок наступу і звіряючись по годинах, війська отримали можливість більш точної координації спільних дій, що позначилося на успішності проведених операцій.
У роки Другої Світової в війська повертаються лопати. Кожен римський солдат 1500 років тому мав в своєму спорядженні лопату, за допомогою якої він будував дороги і зводив тимчасові польові укріплення і постійні військові бази - Каструм.

Автор: violity
  4 ФОТО.1982 рік, Фолклендський конфлікт.
4 ФОТО.1982 рік, Фолклендський конфлікт.

4 ФОТО.1982 рік, Фолклендський конфлікт. Солдати отримали розширений раціон, рюкзак сильно збільшився в розмірах, а в спорядженні з'явилося безліч медикаментів.

Автор: violity
  5 ФОТО - 2014 рік, сапер безпосередньої підтримки Королівських інженерних сил, провінція Гільменд, Афганістан
5 ФОТО - 2014 рік, сапер безпосередньої підтримки Королівських інженерних сил, провінція Гільменд, Афганістан

5 ФОТО - 2014 рік, сапер безпосередньої підтримки Королівських інженерних сил, провінція Гільменд, Афганістан. Солдат має все що можна: протигаз, медикаменти, повний раціон, флягу і багато іншого. Немає сумнівів, цей воїн здатний вижити навіть залишившись на самоті протягом декількох днів навіть в пустелі. І тут очевидно, що жоден римський легіонер не зміг би переплюнути солдата, екіпірованого за останнім словом.

Військове спорядження або бойова екіпіровка — сукупність предметів, складових екіпіровки військовослужбовця для ведення бойових дій. Найбільшої ефективності бойової екіпіровки можна досягти при оптимальному поєднанні тактико-технічних характеристик всіх складових.

Зараз ви читаєте новину «Як змінювалось похідне спорядження в арміях світу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути