четвер, 27 вересня 2018 17:33

Як правильно "гуглити" - поради

Як правильно "гуглити" - поради
Сьогодні, 1998 року заснували компанію Google. Фото: Google

Сьогодні, 1998 року заснували компанію Google. Зараз пошуковик вміщує багато інформації, однак користувачі не завжди її можуть знайти.

Варто пам'ятати, що Google - це робот, а не людина. Він не розуміє "а знайди-но мені цілодобовий суші-бар в центрі Києва". Правильніше: "суші", "бар", "цілодобово", "Київ". Потрібно опускати службові частини мови.

Якщо потрібно знайти конкретну фразу?

Тоді потрібно використовувати пошук у жорсткій відповідності. Потрібно взяти фразу в лапки. Наприклад: "Ми хочемо, щоб Google став третьою частиною вашого мозку". Це слова самих Ларрі Пейджа і Сергія Бріна.

Пошук на конкретному сайті

Варто поставити перед запитом слово site: адреса сайту без пробілу.

Якщо потрібно знайти сайт зі схожим контентом, перед адресою сайту достатньо дописати related. Наприклад, за запитом related:google.com.ua пошуковик видасть список альтернативних пошукових систем.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Google виповнилося 20: найцікавіші факти

Не пам'ятаю слово

Тоді достатньо додати зірочку замість необхідного слова і взяти фразу в лапки. Наприклад, задавши у пошуку "шукайте цензора в *", ви знайдете фразу Ліни Костенко, яка радить шукати цензора в собі.

Виключення слова з пошуку

У такому випадку потрібно перед словом поставити мінус. Наприклад, користувач шукає вірші Тарковського "Тільки цього мало". Тоді запит має виглядати наступним чином - "тільки цього мало -ротару".

Що ще вміє Google?

У Google дуже багато так званих "пасхалок" – сюрпризів від розробників. Наприклад, do a barrel roll – поворот екрану на 360 градусів, askew – "кривий" пошук, blink html – миготливий текст URL-адреси.

20 років тому заснували компанію Google. ЇЇ засновники - аспіранти Стенфордського університету Ларрі Пейдж і Сергій Брін.

Вперше як приватну компанію, її було зареєстровано 4 вересня 1998 року, а 19 серпня 2004 року Google розпочав продаж своїх акцій на фондовому ринку. Тоді Ларрі Пейдж, Сергій Брін та Ерік Шмідт домовилися про спільну співпрацю протягом 20 років, до 2024 року. Проголошеною місією компанії від самого початку була "організація світової інформації, забезпечення її доступності та користі для всіх", а неофіційне гасло компанії, придумане інженером Google Полом Бакгейтом: "Не будь злом".

Зараз ви читаєте новину «Як правильно "гуглити" - поради». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua
Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути