четвер, 27 вересня 2018 12:05

Google виповнилося 20: найцікавіші факти

Google виповнилося 20: найцікавіші факти
Сьогодні Google святкує двадцятиріччя. Фото: Google

Сьогодні Google святкує двадцятиріччя.

За роки існування компанія завоювала всесвітню популярність і зараз важко уявити Інтернет без нього.

Gazeta.ua підготувала добірку цікавих фактів про Google.

1. Творці Google Ларрі Пейдж і Сергій Брін хотіли продати розроблену пошукову систему в 1997 році. Приїхавши до Силіконової долини, звернулися в Yahoo з пропозицією придбати її за $1 млн. Молоді вчені вважали Yahoo головним потенційним покупцем, її ключовим елементом були тематичні каталоги, редаговані вручну. Вони отримали відмову – тим не потрібна була ні технологія Google, ні ліцензія на право її використання. У 2002 році Yahoo захотіла придбати Google за $3 млрд, але отримала відмову.

2. Починаючи з 2010 року Google купує одну компанію в місяць, у середньому.

3. Перший логотип Google розробляв співзасновник Сергій Брін за допомогою безкоштовної графічної програми. У 1999 році він звернувся за допомогою до Рут Кедар, яка викладала дизайн в Стенфордському університеті. Вона створила грайливий і простий логотип. Яскраві кольори логотипу Google викликають приємні почуття радості, ніби ми граємо в дитячу гру, коли використовуємо Google.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Випустили першу версію Google Chrome

4. Коли штат компанії становив лише 40 осіб, вони вже найняли шеф-кухаря.

5. Головною причиною того, що головна сторінка Google має такий голий вигляд, є той факт, що засновники Google просто не знали мови розмітки HTML, і хотіли швидко зробити простий інтерфейс. Вони довгий час не могли зробити кнопку "Знайти". Відправити пошуковий запит можна було тільки натисканням клавіші Enter на клавіатурі. Фактично, сторінка складалася з однієї лише пошукового рядка. Із-за такого незвичайного вигляду головної сторінки у перших тестах юзабіліті Google було помічено, що бета-тестери просто завантажували сторінку та довго дивилися на неї. Через хвилину, коли нічого не відбувалося, у процес тестування втручалися та запитували, що сталося, на що звичайно слідувала відповідь: "Я чекаю, коли завантажиться все інше". Щоб вирішити цю проблему, було вирішено вставити в код сторінки повідомлення про копірайт як явний маркер кінця сторінки.

6. Понад 1000 співробітників Google стали мільйонерами в 2004 році, коли компанія вийшла на IPO. Однією з цих щасливчиків стала масажистка, яка працювала там у 1999 році.

7. Практично щодня на Google.com з'являється "дудли"– малюнки, присвячені якій-небудь темі, поєднаних з логотипом компанії. Перший "дудл" повідомляв, що засновники компанії поїхали на фестиваль та не зможуть оперативно реагувати на технічні проблеми.

Вперше як приватну компанію, Google зареєстрували 4 вересня 1998 року, а 19 серпня 2004 року Google розпочав продаж своїх акцій на фондовому ринку. Тоді Ларрі Пейдж, Сергій Брін та Ерік Шмідт домовилися про спільну співпрацю протягом 20 років, до 2024 року. Проголошеною місією компанії від самого початку була "організація світової інформації, забезпечення її доступності та користі для всіх", а неофіційне гасло компанії, придумане інженером Google Полом Бакгейтом: "Не будь злом".

Зараз ви читаєте новину «Google виповнилося 20: найцікавіші факти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути