середа, 20 квітня 2016 11:10

Як подолати страх перед публічними виступами - 6 способів

 

Публічні виступи стали важливим навиком життя. Освоївши їх, ви зможете краще впоратися на співбесіді та презентації. Gazeta.ua пропонує 6 способів, як подолати страх, аби виступати легко і невимушено.

1. Відмовтеся від думки, що ви маєте бути досконалим

Більшість людей бояться публічних виступів через страх зробити помилку перед усіма. Ця тривога ще більше посилює ймовірність помилок. А від них не застраховані навіть професійні оратори. Пам'ятайте, що ви не можете сподобатись кожному в аудиторії.

2. Готуйте заздалегідь інформацію, яку розповідатиме

Досконале знання предмета допомагає знизити градус напруги. Варто передбачити найбільш каверзні питання і придумати для кожного з них дотепні відповіді. Такі "домашні заготовки" стануть у нагоді під час виступу. Крім того, сам процес їхньої підготовки діє заспокійливо.

 

3. Тренуйте текст виступу вдома

У виступах найбільше лякають можливі непередбачені обставини. Якщо вивчити доповідь напам'ять, то ймовірність несподіванок різко знизиться. Варто заздалегідь відтренувати темп мови, вираз обличчя, жестикуляцію. Незайвими будуть і підготовлені заздалегідь жарти, які створять ефект імпровізації під час виступу.

ЧИТАЙТИ ТАКОЖ: Як швидко навчитися читати англійською - ТОП-7 порад

4. Будьте емоційні

Спробуйте передати кожен аспект історії під час виступу - запах, колір, текстура. Аудиторія зможе цим зацікавитись.

 

5. Робіть паузи

Доповідачі бояться, що якщо зробивши занадто довгу паузу, публіка занудьгує. Але паузи дозволяють людям обдумати те, що ви сказали. А ви можете перепочити. Тоді не буде враження, що ви прагнете вивалити на слухачів весь матеріал одразу. Випийте води. Прогуляйтеся від одного краю сцени до іншої. Зробіть це тоді, коли вам здасться потрібне.

6. Відпочивайте й уникайте стресів

Перед вашим виступом лягайте спати раніше. Якщо ви не можете заснути, випийте трохи теплого молока та подумайте про щось приємне. Може допомогти спокійна музика або читання. Намагайтесь у день виступу не потрапляли в інші стресові події.

Зараз ви читаєте новину «Як подолати страх перед публічними виступами - 6 способів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути