Ексклюзиви
середа, 07 березня 2018 16:27

4G зможуть користуватись лише 20% українців - експерт

4G зможуть користуватись лише 20% українців - експерт
За підсумками торгів "Київстар" придбав лоти на суму 2,8 млрд грн, Vodafone Україна - на 1,8 млрд грн, lifecell - на 0,8 млрд грн. Фото: Уніан

Мобільні оператори активно готують українців до запуску 4G - мобільного інтернету, який розвиватиме швидкість до 100 Мбіт/cек, що значно вище тих швидкостей, які є у користувачів 3G.

6 березня в Українському державному центрі радіочастот пройшов тендер на отримання 4G-ліцензій у діапазоні 1800 МГц. За підсумками торгів, Київстар придбав лоти на суму 2,8 млрд грн, Vodafone Україна - на 1,8 млрд грн, lifecell - на 0,8 млрд грн.

4G-зв'язок у діапазоні 2600 МГц всі 3 оператори мають намір запустити в березні або квітні. Проте такий діапазон не є ефективним, бо має низький рівень покриття, переконаний консультант телеком-компаній Роман Химич. Він розповів Gazeta.ua про переваги та ефективність мережі 4-го покоління.

Що таке 4G?

Під 4 поколінням розуміють комплекс технологій, які забезпечили якісно новий рівень стільникового зв'язку. У 4G використовують ефективніші способи кодування інформації для передачі в радіоефірі. Ці технології ефективно використовують радіочастоти, тож оператор може обслуговувати набагато більше клієнтів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 4G запрацює в Україні за 2 місяці

Які переваги має над 3G?

Одна з переваг це те, що мережі 4-го покоління повністю побудовані на так званих IP-технологіях, на яких ґрунтується Інтернет. Це черговий крок на шляху до інтеграції стільникового зв'язку із Інтернетом. Основна перевага — швидкість, 4G має більшу пропускну здатність та продуктивність. Окрім цього суттєво зменшено технологічні затримки, коли ми починаємо шукати щось в інтернеті на смартфоні. Стане набагато комфортніше користуватись інтернетом. У мережах 3-го покоління показник затримки передачі даних, так званий ping коливається в межах 120-150 мілісекунд. У мережі 4-го покоління він буде в межах 15-20 мілісекунд, а то і менше. Фактична швидкість передачі даних залежить від того, яким буде навантаження на мережу. Через захоплення українських операторів демпінгом є ризик, що відмінності будуть не дуже суттєвими.

Як працюватиме мережа? Вона просто замінить 3G?

Вони поки що працюватимуть паралельно. Для кожної технології в нас використовують окремі смуги радіочастот. Мережа 3-го покоління зараз функціонує в діапазоні 2100 МГц , а 4G використовуватимуть в діапазонах 1800 і 2600 МГц. Вони співіснуватимуть.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Порошенко обіцяє 4G у кожне село

Чи потрібно якось користувачам підготуватись до нового з'єднання?

Є два кроки: по-перше, треба перевірити, чи смартфон підтримує 4G. Зараз по Україні не більше як 20 відсотків всіх смартфонів технічно можуть скористатись цим стандартом. Другий крок — це переконатись, що ваша сім-карта підтримує цей стандарт.

Що треба, щоб мережа запрацювала не лише у великих містах?

Мережі, про які ми говоримо, розраховані на населені пункти від 10 тисяч жителів, але це не більше як 30 відсотків території усієї країни. Про покриття всіх одразу сіл та автотрас не йдеться. Для того, щоб цей розрив подолати, операторам треба дати можливість будувати мережі 3-го та 4-го покоління в діапазонах 900 МГц і менше. Діапазон 2600 МГц взагалі операторам не цікавий, його нав'язали.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: LG показала прототип смартфона G7

Які саме мережі?

Варто зробити акцент на мережах 3-го покоління. Його підтримують зараз майже всі телефони, а 4-те — не більше як 20%. Для заміни смартфонів українцям треба щонайменше 3,5-4 мільярди доларів. Операторам треба дати можливість будувати мережі 3-го та 4-го покоління в межах 900 МГц і менше. Діапазон 2600 МГц взагалі операторам вже не цікавий, його нав'язали.

Що ми отримаємо через 2 місяці?

4G з'явиться в містах-мільйонниках, а саме в місцях найбільшого скупчення абонентів. Оператори запустять мережу в діапазоні 2600 МГц. Для неї характерний найменший радіус покриття. За великим рахунком це буде просто демонстрація того, що 4G нарешті з'явилось.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назвали ціну старту Hyperloop в Україні

Зараз ви читаєте новину «4G зможуть користуватись лише 20% українців - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути