вівторок, 15 липня 2008 10:00

Зонд Phoenix виявив на Марсі рухомий об"єкт (ФОТО)

Зонд Phoenix виявив на Марсі рухомий об"єкт (ФОТО)

Камери марсоходу Phoenix зафіксували по поверхні Марса поблизу місця посадки зонда об"єкт (імовірно, камінь) що перемістився з одного місця на інше під впливом дії незрозумілого походження.

Переміщення об"єкту видно по сліду, який він залишив на ґрунті. Відбувалося воно не по прямій, а відносно складній траєкторії: камінь як мінімум три рази змінив напрям руху. Інші розташовані поблизу камені залишилися нерухомими.

Природа сил, що викликали переміщення каменя, цілком не з"ясована. Воно могло бути викликане вітром, тиском газів гальмівних двигунів зонда Phoenix, безпосередньою механічною або іншою дією апаратури зонда, або якимись іншими причинами.

Відмітимо, втім, що про цю подію не сказано на офіційному сайті місії.

Нагадаємо, що Phoenix зробив посадку на Марс 26 травня цього року. З тих пір обладнаний всіма необхідними засобами для буріння поверхні, підняття ґрунту і проведення складних хімічних аналізів, апарат вів (хоча і з деякими проблемами) роботу з хімічного аналізу зразків льоду на поверхні планети.

Так, в четвер Phoenix торкнувся поверхні Марса за допомогою "вилки" - інструменту для вимірювання провідності середовища. "Вилка" має чотири зубці завдовжки близько 1,5 см кожен. За допомогою цього інструменту апарат оцінюватиме, з якою швидкістю тепло і електричний струм проходять від одного зубця до іншого. Аналізуючи отримані дані, учені зможуть отримати інформацію про наявність в ґрунті Марса замерзлої або рідкої води. За допомогою "вилки" зонд вже провів декілька вимірювань, за наслідками яких учені змогли оцінити вміст водяної пари в атмосфері Марса. Крім того, того ж дня "Фенікс" провів перші калібрувальні вимірювання за допомогою вбудованого атомного силового мікроскопа. Розмір зразків, які можуть бути досліджені на цьому приладі, може бути близько 100 нанометрів.

Минулого тижня представники НАСА і європейських космічних агентств оголосили точні терміни роботи програми з доставки на Землю зразків марсіанського ґрунту, повідомляє Space Weather.

Зараз ви читаєте новину «Зонд Phoenix виявив на Марсі рухомий об"єкт (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути