Змінюючи запах їжі, можна збити з пантелику мозок. Це дозволить зробити продукти швидкого приготування кориснішими, адже певні запахи можуть в уявленні людини зробити їжу більш чи менш солоною, пише The Telegraph.
Таким чином вчені з Університету Бургундії пропонують скоротити споживання солі, що загрожує високим тиском і проблемами серцево-судинної системи. За їхніми підрахунками, збільшивши інтенсивність окремих ароматів, вдасться скоротити вміст солі в їжі більш ніж на 25%.
Не секрет, що багато продуктів з фастфуду та харчі швидкого приготування мають високі показники вмісту солі, які роблять їх привабливішими в очах покупців. У список диво-ароматів потрапили 14 різних запахів. Сюди входять запахи сиру, бекону й сардин. Вони активують асоціативну пам'ять і внутрішнє уявлення про запах, пов'язаний з солоним смаком.
З тієї причини, що ці запахи можна створити штучно без застосування солі й жиру, є можливість отримати корисний продукт без втрати смаку. До речі, експеримент показав: запахи, пов'язані з арахісом, окостом, кількою також здатні підвищити солоність їжі в уявленні людини.
Коментарі
1