Ексклюзиви
пʼятниця, 01 квітня 2016 16:29

Житомирські бурштинокопачі знайшли золото Полуботка

Житомирські бурштинокопачі знайшли золото Полуботка

31 березня неподалік від селища міського типу Рокитного Житомирської області нелегальні копачі бурштину знайшли так званий скарб українського гетьмана Павла Полуботка.

Про це повідомив голова районної адміністрації Євген Корнієнко.

За його словами, бригада, яка працювала у копанках з мотопомпою, натрапила на ящик із просмоленої деревини. Копачі спочатку сприйняли знахідку за сміття, але коли розбили дошки, зрозуміли, що знахідка є цінною.

Всередині ящика знаходилась скриня, обгорнута кількома шарами волової шкіри. Всередині скрині чоловіки виявили 217 паперових векселів з датою 1703 року, кілька старовинних мап, кореспонденцію, перстень, 71 царську золоту монету та печатку.

"Адресати та зміст листів, які були у скрині, свідчать про те, що сховок належав українському гетьману Павлові Полуботку. Доказом є також печатка з гербом гетьмана. Скоріш за все, Полуботок або хтось із його оточення, під час візиту до Англії частину скарбів лишив у сховку. Забрати майно не зміг, бо у листопаді 1723 року був арештований та провів решту життя у Петропавлівській фортеці", - прокоментував знахідку директор історичного музею Житомира Степан Віхринський.

Науковець також додав, що вартість векселів зі скрині, якщо врахувати інфляцію, складає на сьогодні близько 140 мільйонів гривень.

"Чи є ця знахідка легендарним скарбом Полуботка, про який часто люблять згадувати історики та археологи, складно сказати. Більше інформації зможемо отримати, коли проведемо усі необхідні експертизи", - додав Віхринський.

Варто зазначити, що копачі бурштину погодились віддати знахідку державі без грошових винагород. Єдиною умовою було прохання до облради видати копачам ліцензії на легальний видобуток бурштину у Житомирській області.

:)

Зараз ви читаєте новину «Житомирські бурштинокопачі знайшли золото Полуботка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути