Ексклюзиви
неділя, 03 серпня 2008 11:03

Затемнення Сонця 1 серпня супроводжувалося дивними явищами - учені

Затемнення Сонця 1 серпня супроводжувалося дивними явищами - учені

Учені зроблять перші висновки про спостереження за повним затемненням Сонця 1 серпня через декілька місяців, повідомив заступник директора Інституту сонячної і земної фізики Сибірського відділення РАН (Іркутськ), член-кореспондент Російської академії наук Віктор Григор"єв.

"Аналіз може зайняти різний час, якісь перші результати можуть з"явитися через три-п"ять місяців. Повний аналіз матеріалів займе більш тривалий час", - сказав Григор"єв.

За його словами, отримані результати ляжуть в основу вже наявних знань про процеси на Сонці.

Григор"єв повідомив, що група, якою він керував під час спостереження за затемненням в Новосибірську, отримала сотні зображень з телескопів. "Ми досліджуватимемо, аналізуватимемо отримані результати", - сказав він, відзначивши, що астрономи і астрофізики відносяться до тих учених, які збирають дані декілька хвилин, а досліджують їх роки.

На питання, що учені чекають від досліджень, співбесідник агентства відповів, що навряд чи "якихось революційних відкриттів". У той же час співбесідник агентства не виключив, що обробка матеріалів виявить раніше невідомі факти.

Раніше Григор"єв повідомив, що сибірські учені під час спостереження за затемненням минулої п"ятниці звернули увагу на деякі нехарактерні явища, зокрема, вони не змогли побачити два довгих корональних променя в зовнішній сонячній атмосфері - короні Сонця, які повинні були бути.

Григор"єв не знає, з чим це може бути зв"язано, і додає, що ученим належить зіставити отримані матеріали що вже є.

Смуга повного затемнення, ширина якої складала від 100 до 270 кілометрів, пройшла від берегів Канади через Гренландію і Північний Льодовитий океан, російський Західний Сибір і покинула поверхню Землі в Китаї.

Новосибірськ був найбільшим російським містом на шляху місячної тіні. Затемнення в місті почалося о 13.44 за київським часом і продовжувалося більше двох хвилин.

За затемненням в Новосибірську, а також в інших сибірських містах спостерігали багато російських і зарубіжних учених. В суботу, наступного дня після затемнення, в Новосибірську відкрилася всеросійська конференція "Сонячна корона і фізика плазми", на якій учені з Росії, США, Німеччині, Індії, Чехії, Словенії виступають з доповідями і діляться враженнями.

Сонячні затемнення були і залишаються украй важливою подією для астрономів. Вони допомагають уточнити елементи орбіти Землі навколо Сонця і Місяця навколо Землі, розміри всіх трьох космічних тіл, отримати інші дані.

Так, під час затемнення 1919 року астроном Артур Едінгтон експериментально перевірив один з ефектів, передбачених загальною теорією відносності: під час повного сонячного затемнення було зміряно відхилення світлових променів зірок в полі тяжіння Сонця, повідомляє РИА Новости

Зараз ви читаєте новину «Затемнення Сонця 1 серпня супроводжувалося дивними явищами - учені». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути