вівторок, 05 вересня 2017 17:38

"З Києва до Одеси можна буде доїхати за півгодини" - архітектор Фернандо Ромеро про метро майбутнього
5

Всесвітньо відомий архітектор Фернандо Ромеро вперше виступив в Україні на зустрічі в форматі Urban Talks на території Національного комплексу "Експоцентр України" і розповів про вплив архітектури на розвиток країни. Як Мексика, так і Україна зіштовхнулися з проблемою, що центр країни розвивається набагато швидше, аніж інші її частини, каже архітектор.

Фернандо Ромеро розповів про декілька нещодавніх проектів, досвід з реалізації яких можливо використати в України. Ці проекти були не лише інноваційними з точки зору архітектури, їх реалізація вплинула на розвиток міст та цілої країни:

- Музей Сумайя в Мексиці надав особливого значення цілій території. Він став найбільш відвідуваним приватним музеєм у світі. В цьому проекті ми запровадили інновації через архітектуру, показали, як архітектура може транслювати контекст місця і часу.

Інший проект, який став дуже важливою частиною реформ у країні – це будівництво нового аеропорту в Мехіко. Він мав колосальний вплив на економіку, на ринок праці та на країну в цілому. Це місто, в якому живе 20 мільйонів людей, і при цьому старий аеропорт мав лише дві злітні смуги. Нова споруда у 7 разів більша, вона розумно взаємодіє із ландшафтом міста – аеропорт побудований на місці висохлого озера. Пропускна здатність аеропорту виросла з 41 мільйона пасажирів на рік до 120 мільйонів. Особливість архітектури тут полягає в тому, що ми хотіли не просто побудувати традиційний аеропорт, а й врахувати історичні аспекти нашої країни, використати звичні для нашої культури піраміди та колони. Ми створили споруду, яка би передавала монументальність архітектури попередніх століть, і при цьому відповідала останнім трендам та концепції сталого розвитку.

Ще один вагомий прект, розповідає Фернандо Ромеро, реалізують у співпраці з Ілоном Маском. Це побудова так званого "світового метро" із використанням технології Hyperloop – системи надшвидкісних вакуумних потягів.

- Цей проект дозволить з'єднати міста та долати відстані у понад 500 км приблизно за 35-45 хвилин. Розташування міст та промислових об'єктів у Мексиці дуже схоже на українське. Тож цей проект має потенціал бути однаково ефективним як у з'єднанні мексиканських міст, так і українських. Лише уявіть, як швидко може розвиватись країна та її економіка, якщо з Києва до Одеси можна буде дістатись за півгодини.

Ще один проект - це архітектура "Вільного міста". Оскільки для України теж актуальна децентралізація, цей проект може бути дуже корисним. Головною перевагою такої структури міста майбутнього є те, що вона може підлаштовуватись під розвиток та розростання міста. До того ж, увесь проект ґрунтується на сучасних технологіях, що зменшують вартість будівництва та експлуатації об'єктів: ніяких підземних тунелів, лише наземна система транспортного сполучення, чітка структура шляхів, які радіусами розходяться від центра.

Після виступу Фернандо Ромеро відбулася панельня діскусія "Рушійні сили розвитку міст майбутнього". Модератор Ігор Новіков, футурист, інноватор, інвестор, посол Singularity University в Україні, передбачає:

- Мине ще одне чи два десятиліття і ми не впізнаємо наші міста – нові технології, транспорт, що керується дистанційно та здатен на супер-швидкостях пересувати людину між віддаленими локаціями, значно змінять не лише ландшафти міст. Розвиток технологій має змінити погляд людей на те як і де треба жити, змінити обличчя наших міст.

Дмитро Аранчій, засновник архітектурної майстерні Dmytro Aranchii Architects вважає, що архітектура майбутнього точно буде пов'язана із використанням штучного інтелекту, особливо колективного:

- Міста майбутнього трансформуються у розумні системи, які самі будуть здатні визначати, що нам потрібно. Архітектура надалі буде допомагати людині вирішувати проблеми зміни клімату, транспортного перевантаження та інші глобальні кризи людства.

- "Розумні міста" майбутнього – це міста з безготівковою економікою, - каже Юрій Батхін, директор з розвитку бізнесу Mastercard в Україні, Молдові, Грузії та країнах Центральної Азії. - Ми наближаємо це майбутнє вже зараз, впроваджуючи зручні платіжні технології в інфраструктуру сучасних міст: торгово-сервісну мережу, у транспортну інфраструктуру, сферу освіти, дозвілля і відпочинку. Можливість швидко, зручно й безпечно розраховуватися будь-де і будь-коли робить життя містян помітно комфортнішим, заощаджує найцінніший ресурс – час, а також ресурси міських служб на обслуговування дорогої готівки, а крім того – підвищує туристичний потенціал міста.

Зараз ви читаєте новину «"З Києва до Одеси можна буде доїхати за півгодини" - архітектор Фернандо Ромеро про метро майбутнього». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути