середа, 16 лютого 2011 14:25

На дворі американського інституту зіштовхнули два "астероїда" (ФОТО)

Американські вчені вирішили дізнатися, як стикаються між собою астероїди. Команда астрофізиків з Південно-Західного дослідницького інституту в Боулдері вирішила провести краш-тести за допомогою кам'яних брил у великих масштабах.

"Враховуючи, що великі кам'яні тіла у своїй структурі мають більше тріщин, можна очікувати, що зіткнення між такими тілами повинні бути більш дисипативними (непружними)", - зазначили автори дослідження.

Для експерименту у двір інституту підігнали два сорокатонних автокрана. А фірма, що займається ландшафтним дизайном, доставила з Китаю дві оброблені гранітні кулі вагою 1361 і 1225 кілограмів. Кулі піднімали на певну висоту. Одну відводили убік і змушували битися в іншу. Кожен удар фіксувала відеокамера з прискореною зйомкою. Це давало змогу точно вимірювати швидкості куль до і після удару.

Загалом вивчили дані 66 зіткнень.

"Кулі вагою більше тонни не зруйнувалися, хоча швидкість зіткнення перевищувала 1 м на секунду", - здивувався автор дослідження Деніел Дурда.

Максимальна швидкість зіткнення в експериментах Дурди становила 1,5 метра на секунду. Виявилося, що у всьому діапазоні початкових швидкостей коефіцієнт відновлення від самої швидкості, принаймні для гранітних брил, не залежить. Однак, експерименти тільки починаються.

За матеріалами: Infox

Зараз ви читаєте новину «На дворі американського інституту зіштовхнули два "астероїда" (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути