вівторок, 30 січня 2007 20:14

Виявили поселення будівельників Стоунхенджу (ФОТО)
5

Археологічна експедиція Шеффілдського університету виявила найбільше неолітичне поселення Великої Британії, яке було місцем проживання для будівельників комплексу Стоунхендж. У селищі було близько ста будинків, які датуються 2600-2500 роками до нашої ери. Професор Майк Паркер Пірсон розповів, що, на його думку, село не було заселене постійно: його мешканці приходили туди в певні місяці року для здійснення похоронних та інших ритуалів.


Село розташоване біля містечка Даррінгтон Уоллс поряд із Солсбері, де розташований Стоунхендж. Також біля Даррінгтон Уоллс знаходиться ритуальний комплекс Вудхендж. І Стоунхендж, і Вудхендж астрономічно пов"язані із зимовим сонцестоянням, але перший орієнтований на захід сонця, а другий - на схід. Вважається, що обидва комплекси доповнювали один одного.


Учені досліджували 8 знайдених будинків. Усі споруди були невеликі (близько п"яти квадратних метрів), споруджені з дерева, в них були глиняні підлоги і вогнища, розташовані в центрі приміщення. У будинках безліч кам"яних знарядь праці, глиняного посуду і кісток тварин. Специфічні риси доісторичних речей вказують на банкетні ритуали. Зокрема, в селі знайшли велику кількість свинячих кісток. Аналіз показав, що більшості тварин було близько дев"яти місяців. А оскільки вважається, що свині приносили приплід навесні, то виходить, що їх масово вбивали якраз перед зимовим сонцестоянням.


Неподалік від села дослідник з Манчестерського університету виявив ще два будинки, оточених огорожею і ровами. На відміну від хатин у Даррінгтон Уоллс, у цих приміщеннях не було знарядь праці. Ймовірно, вони служили для вождів або жерців. Також могли бути місцем проведення ритуалів.

Одна з поширених теорій свідчить, що Стоунхендж був центром культу предків. У його околицях знаходиться найбільше неолітичне кладовище на території Великої Британії.


За матеріалами National Geographic, BBC.

Зараз ви читаєте новину «Виявили поселення будівельників Стоунхенджу (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути