четвер, 14 травня 2009 15:40

Вітаміни зменшують користь від занять спортом

Вітаміни зменшують користь від занять спортом

Що вибрати: шкідливі вільні радикали або діабет? Дивний вибір встав перед фахівцями з університету Єни (Friedrich-Schiller-Universität Jena), які виявили, що прийом антиоксидантів призводить до того, що фізичні вправи стають марними.

Хіба що стареньким бабусям у наш час невідомо, що вільні радикали старять організм. Боротися з ними найпростіше за допомогою антиоксидантів (найбільш поширеними вважаються вітаміни С і Е).

Проте існує думка, що вільні радикали все ж таки можуть бути корисні організму людини, нібито вони запобігають руйнуванню клітин після виконання фізичних вправ.

Щоб зрозуміти, що правда, а що брехня, група учених під керівництвом Майкла Рістова (Michael Ristow) попросила 40 добровольців займатися будь-якими вправами протягом 85 хвилин щодня п"ять днів в тиждень протягом місяця. При цьому половина з них повинна була приймати в день один грам вітаміну С і 400 міжнародних одиниць вітаміну Е.

На думку німецьких учених, таке навантаження приблизно відповідає середнім нормам фізичної активності, а кількість антиоксидантів приблизно таке ж, як в середньостатистичній пігулці вітамінного комплексу.

У ході випробування у добровольців узяли невеликі зразки м"язової тканини. Аналіз показав, що ті, хто приймав вітаміни, мали приблизно двократно збільшену кількістю вільних радикалів. У тих людей, які просто займалися, не було ніяких відхилень від норми.

Відомо також, що фізична активність знижує резистентність до інсуліну (цей стан є одним з попередників розвитку діабету другого типу). Перевіривши цей параметр, Рістов і його колеги виявили, що чутливість до інсуліну підвищена у тих добровольців, які не приймали вітаміни.

"Ці дані ще раз спростовують думку про те, що прийом антиоксидантів завжди приносить користь", - говорить Малкольм Джексон (Malcolm Jackson), який не брав участі в даному дослідженні, з університету Ліверпуля (University of Liverpool).

Очевидно, що в даному випадку антиоксиданти, навпаки, протистоять позитивному ефекту фізичних вправ.

Втім, далеко не у всіх вітамінних комплексах такий же високий вміст вітамінів, додає Рістов в прес-релізі університету.

Втім і вживання свіжих фруктів і овочів, швидше за все, не дасть того ж ефекту (з тієї причини, що в них є додаткові захисні речовини).

За матеріалом Membrana.ru
Зараз ви читаєте новину «Вітаміни зменшують користь від занять спортом ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути