пʼятниця, 18 квітня 2008 13:44

Великий живіт підвищує апетит

Великий живіт підвищує апетит
Жирова тканина на животі бере участь у виробленні гормону, стимулюючого апетит. Надлишок жиру в цій області змушує людину їсти більше, що у свою чергу, приводить до подальшого збільшення кола талії, вважають канадські учені.

Яйпін Ян і його колеги з Університету Західного Онтаріо проводили свої експерименти на щурах. Учені займалися дослідженням нейропептиду Y - гормону, що вважається сильним стимулятором харчової активності. Діючи на центр насичення і центр голоду в мозку, ця речовина збільшує вживання їжі. Також цей гормон сприяє збільшенню числа і розмірів жирових клітин - адіпоцитів, що утворюються з клітин-попередників.

Раніше вважалося, що підвищений апетит у огрядних людей пов"язаний з надмірним виробленням нейропептида Y в головному мозку. Яйпін Ян і його колеги виявили, що підшкірна жирова тканина живота також здатна виробляти цей гормон.

"Це може призвести до порочного кола, в якому нейропептид Y, що виробляється в головному мозку, примушує вас їсти більше, що призводить до збільшення жирового прошарку на животі. Потім цей жир виробляє ще більше нейропептида Y, що у свою чергу, приводить до ще більшого збільшення кількості жирових кліток", - повідомив Ян.

Відкладення жиру в області живота вважається найбільш небезпечною формою ожиріння. При цьому збільшується ризик серцево-судинних захворювань, артеріальної гіпертонії, цукрового діабету, а також деяких видів раку, вважають фахівці.

В даний час учені досліджують, чи потрапляє в загальний кровотік нейропептид Y, що виробляється в жировій тканині. У випадку, якщо це дійсно так, цей гормон може впливати на головний мозок, стимулюючи відчуття голоду. Не виключено, що в майбутньому буде створений діагностичний тест для визначення рівня нейропептида Y в крові, а також розроблені препарати, блокуючі дію цього гормону, припустили учені. Результати дослідження були опубліковані в FederationofAmericanSocietiesofExperimentalBiologyjournal, повідомляє Лента.ру.

Зараз ви читаєте новину «Великий живіт підвищує апетит». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути