Ексклюзиви
середа, 03 грудня 2008 15:46

Вчені закликають розпочати боротьбу з астероїдами поки не пізно

Міжнародне співтовариство повинне розробити програму протистояння небезпеці, яка виходить від астероїдів, попереджають вчені, що працюють під егідою ООН.

Голова наукової групи Об"єднаних Націй з навколоземних об"єктів професор Річард Кроутер заявив, що світ усвідомлює необхідність протистояти загрозі з космосу, проте він повинен розробити конкретну програму дій в цій області.

Тим часом, Асоціація дослідників космосу - дослідницька група вчених і колишніх астронавтів - склала доповідь про небезпеку від метеорів, в якій наголошується, що контакт з космічними об"єктами не раз мав для Землі катастрофічні наслідки.

65 млн років назад удар метеорита, можливо, призвів до зникнення динозаврів. Так американські геофізики вважають, що падіння метеорита слугувало причиною зникнення 70% життя на Землі, включаючи і динозаврів.

У 1908 році Тунгуський метеорит став причиною пожежі і руйнування на площі 2 тис квадратних кілометрів - цього було б досить, щоб знищити таке місто, як Нью-Йорк. На думку вчених, великий інцидент, пов"язаний з метеоритами, може статися на Землі протягом найближчих 20 років.

Найбільша реальна загроза - астероїд Апофіс, який в п"ятницю, 13 квітня 2019 року, пройде на дуже близькій відстані від нашої планети. Рівно через сім років після цього, 13 квітня 2026 року, цей астероїд знов наблизиться до Землі, але цього разу вірогідність його зіткнення із Землею буде не так мала - один шанс з 45 тисяч.

Якщо припустити, що таке зіткнення відбудеться, удар Апофіса масою 50 млн тонн і діаметром 230 метрів призведе до вибуху потужністю 500 млн мегатонн, тобто приблизно в 100 разів більше, ніж під час падіння Тунгуського метеорита.

Падіння тунгуського космічного тіла, яке сталося рівно століття тому на території сучасної Евенкії, Росія, викликало кислотні дощі в регіоні катастрофи. До такого висновку дійшли дослідники з Московського університету імені Ломоносова, італійського Болонського університету та німецького Центра екологічних досліджень (Лейпциг).

А ось у Перу, після падіння невідомого тіла схожого на метеорит, близько 600 місцевих жителів звернулися за медичною допомогою.

Жителі Перу вважають, що причиною цього стало отруєння якимось невідомим газом, який виділився з об"єкту, що впав.

Асоціації дослідників космосу говорить, що більшість метеоритів, які входять у земну атмосферу, невеликі і згорають дорогою до поверхні. Проте необхідно запобігати зіткненню з більшими астероїдами - діаметром 200 метрів і більш.

"Проблема в тому, що це окрема подія, яка потенційно може призвести до великої кількості жертв, - говорить Кроутер. - Багато положень доповіді (Асоціації дослідників космосу) відповідає і нашим пропозиціям: необхідно забезпечити ефективну наукову координацію, щоб учені проводили достатньо часу в обсерваторіях і дивилися туди, куди необхідно, в мить, коли це необхідно".

Учені пропонують декілька способів боротьби з метеоритною небезпекою, найрадикальніший з яких - направляти на зіткнення з астероїдами космічні кораблі, або викликати на поверхні космічних тіл ядерні вибухи. Проте, за словами професора Кроутера, в багатьох ситуаціях для запобігання зіткненню із Землею можна використовувати природну силу гравітації. "Ми можемо використовувати тяжіння космічних тіл один до одного, щоб поволі повертати об"єкти вбік", - говорить учений.

За його словами, це необхідно робити на достатньо великій відстані від Землі - тоді вчені можуть міняти орбіту астероїда і запобігати зіткненню. Кроутер закликає країни світу проявити політичну волю з тим, щоб зусилля для боротьби з астероїдами були конкретнішими.

"Нам треба визначити політичний алгоритм рішення задачі - хто діятиме і на яких підставах. Зрозуміло, що це Об"єднані Нації повинні вирішити це завдання протягом наступних двох-трьох років. Головне - зробити це ще до того, як з"явиться конкретна загроза. Щоб люди були розумнішими, раціональнішими і об"єктивнішими", - вважає голова наукової групи ООН.

Очікується, що пропозиції учених обговорюватимуть на спеціальній конференції, присвяченій метеоритам, яка відбудеться в ООН в лютому наступного року, повідомляє BBC

Зараз ви читаєте новину «Вчені закликають розпочати боротьбу з астероїдами поки не пізно». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути