середа, 20 червня 2012 07:07

Вчені: Одеса піде під воду до 2100 року

Вчені: Одеса піде під воду до 2100 року
Фото: nr2.ru

В Інтернеті з'явилася стаття під назвою "Список країн і міст, які потонуть в найближчі десятиліття". Примітно, що в цей список потрапила і Одеса.

В якості аргументу автори, зокрема, наводять слова старшого наукового співробітника Морського гідрофізичного інституту НАН України Юрія Горячкина.

"Уже сьогодні від підйому рівня моря страждають Євпаторія і Одеса", - говорить він. Вчені наголошують, що рівень світового океану росте через кліматичних змін, однак Чорне море піднімається з власних причин. "Тут збільшується баланс прісних вод - через це рівень води за останні 50 років піднявся на 15 см", - зазначає Горячкін.

Головними винуватцями глобального потепління є Китай, США і Індія які не дотримуються Кіотський договір. Також дослідники заявляють, що настав такий момент, коли людям допомогти можуть тільки високотехнологічні дамби.

"Раніше за станом дамб стежила ціла армія добровольців, тепер же будуть використовуватися спеціальні електронні сенсори", - описує суть проекту Пітер Дрік, співробітник Arcadis, однією з компаній-конструктора.

З ним погоджується і Юрій Горячкін, проте з жалем повідомляє, що будівництво або хоча б розробка таких дамб на Україну навіть не починалася. "Ніякі заходи ні в Одесі, ні в Євпаторії не робляться, і ніхто не збирається цим займатися", - констатує вчений.

Список міст та країн, які до кінця століття підуть під воду:

Йокогама, Японія - 3,7 млн. чол

Шанхай, Китай - 23,0 млн. чол

Венеція, Італія - ??270,8 тис. чол

Манхеттен, Нью-Йорк, США - 1,6 млн. чол

Бермуди - 64,3 тис. чол

Малага, Іспанія - 568,5 тис. чол

Тріполі, Лівія - 2,2 млн. чол

Одеса, України - 1,0 млн. чол

Зараз ви читаєте новину «Вчені: Одеса піде під воду до 2100 року». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути