понеділок, 05 травня 2008 11:06

У Швеції починаються випробування вакцини від нікотину

Шведські учені приступили до підготовки клінічних випробувань вакцини, здатної позбавити курців від нікотинової залежності. У дослідженні, яке завершиться наступного року, візьмуть участь близько 400 жителів скандинавських країн.

Розроблений шведською фармацевтичною компанією IndependentPharmaceutica експериментальний препарат Niccine стимулює вироблення антитіл, що зв"язують нікотин до того, як ця речовина досягне "центрів задоволення" в головному мозку. Таким чином, курець перестає відчувати звичне задоволення від куріння, і врешті-решт звільняється від тяги до сигарет.

У природних умовах антитіла до нікотину не виробляються, тому вакцина містить нікотин в комплексі з носієм, що активує імунну реакцію.

Всі потенційні учасники експерименту - курці з багаторічним стажем, що бажають кинути палити. Половина з них отримають ін"єкції експериментального препарату, інша половина (контрольна група) - плацебо. Протягом чотирьох місяців учасники отримають чотири ін"єкції експериментального препарату, після чого почнеться період спостереження, який займе ще 12 місяців.

Розробку вакцин від нікотину з аналогічним принципом дії ведуть зараз декілька фармацевтичних компаній. Деякі з цих препаратів знаходяться на стадії клінічних випробувань, проміжні результати яких говорять про їхню обмежену ефективність. Зокрема, в ході другої фази випробувань вакцини NICVAX американської компанії NabiBiopharmaceuticals, кількість тих учасників, хто кинув палити, досягла 16%, в порівнянні з 6% в контрольній групі, повідомляє Лента.ру.

Зараз ви читаєте новину «У Швеції починаються випробування вакцини від нікотину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути