середа, 03 серпня 2011 14:24

У кінці тижня очікуються магнітні бурі

У кінці тижня очікуються магнітні бурі

Спалах, що відбувся на Сонці у вівторок, призведе 4-5 серпня  до магнітної бурі на Землі, повідомив керівник центру прогнозів космічної погоди Інституту земного магнетизму, іоносфери і розповсюдження радіохвиль (ІЗМІРАН) Сергій Гайдаш.

"Двадцять сьомого числа (липня - ред.) був спалах класу M.9, і сьогодні був спалах класу M.3. Причому, якщо перший спалах був дуже коротким - він тривав усього 8 хвилин, просто "блимнув", то другий триває досі, і супроводжувався викидом сонячної плазми, спрямованим, у тому числі, і в нашу сторону ", - сказав Гайдаш.

Спалахи на Сонці в залежності від потужності рентгенівського випромінювання поділяються на п'ять класів: A, B, C, M і X. Мінімальний клас A0.0 відповідає потужності випромінювання на орбіті Землі в 10 нановатт на квадратний метр. При переході до наступної букви потужність збільшується в десять разів.

"Десь у кінці дня 4 і 5 серпня очікується мала магнітна буря, хоча вона може стати й великою", - зазначив співрозмовник агентства.

Він пояснив, що таке підвищення активності, яке почалося з 26 липня, нормальне для нинішнього періоду "життя" Сонця. Швидкість корональних викидів, що супроводжували спалах, за його словами, досягла 1,1 тисячі кілометрів за секунду.

Зараз ви читаєте новину «У кінці тижня очікуються магнітні бурі ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути