Ексклюзиви
середа, 27 жовтня 2010 13:33

У Гімалаях знайшли новий вид мавп, які чхають від дощу

У Гімалаях знайшли новий вид мавп, які чхають від дощу

Вчені виявили на півночі М'янми новий вид кирпатих мавп.

Будова носа у цих тварин настільки незвичайна, що їм доводиться рятуватися від дощу, для того, щоб вода не потрапила в носові отвори, пише Infox.

Група зоологів під керівництвом доктора Томаса Гейсманна (Thomas Geissmann) виявила новий вид кирпатих мавп роду рінопітекі на півночі М'янми в штаті Качин.

Вчені назвали свою знахідку Rhinopithecus strykeri на честь Джона Страйкера - засновника фонду, що фінансував їх дослідження.

Спочатку мавп помітили місцеві жителі, що живуть в цьому регіоні М'янми. Вчені, які отримали відомості від селян, незабаром самі виявили цих тварин. У результаті до вже відомих чотирьох видів кирпатих мавп додався ще один.

За словами доктора Гейсманна, представники Rhinopithecus strykeri мають витягнуті губи і широкі кирпаті ніздрі, у них чорне забарвлення, але кінчики вух і підборіддя білого кольору. Ще одна характерна риса - довгий хвіст, який майже в півтора рази довший за тіло.

Як пояснюють автори, місцеві жителі називають цих мавп "мей нвоах", що перекладається як "мавпа з піднятим догори носом". Якщо для вчених цей вид виявився відкриттям, то місцеві жителі спостерігали за мавпами вже давно. За їхніми словами, цих мавп дуже легко зустріти під час дощу.

Дощ - неприємне і навіть небезпечне для них явище, оскільки вода легко потрапляє до носових отворів і тварини починають чхати. Часто деякі особини рятуються від дощу, сховавши голову між колін.

За словами вчених, ареал Rhinopithecus strykeri обмежений річкою Мау, площа ареалу складає приблизно 270 км2, а чисельність цих тварин становить 260-330 особин. Як додають автори, за класифікацією Міжнародного союзу охорони природи вид може належати до класу особливо вразливих тварин.

Дослідники підкреслюють, що дуже зацікавлені в тому, щоб вжити термінових заходів щодо охорони цих істот, причому обов'язково залучити до цього і місцевих жителів.

Раніше Gazeta.ua повідомляла, що найгладкіша мавпа важить 98 кілограмів. Щоб 13-річний Ошин схуд, з його раціону вилучили солодощі та вироби з борошна. Мавпа їсть двічі на день яблука, сливи, виноград, огірки, буряк, йогурт. Два рази на тиждень їй дають яйця та курятину.

Зараз ви читаєте новину «У Гімалаях знайшли новий вид мавп, які чхають від дощу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути