Ексклюзиви
вівторок, 30 листопада 2010 12:36

У Німеччині створили "робот-хобот" (ВІДЕО)

У Німеччині створили "робот-хобот" (ВІДЕО)

Німецькі інженери створили механічний аналог одного з найскладніших витворів живої природи - хобота слона.

"Робот-хобот" приводиться у рух стисненим повітрям. Замість 40 тисяч м'язів, якими приводиться в рух хобот слона, німецький виріб складається з чотирьох рухомих сегментів, кожен з яких зібраний з трьох пневматичних гнучких приводів. Такий привід - розробка берлінського інженера Лейфа Кніза. Механізм влаштований за принципом руху риб'ячих плавників. При надуванні він може змінювати довжину і кривизну.

На кінці маніпулятора є механічний захопник, пальцеподібні клішні якого також приводяться в дію пневматикою. Спеціальні датчики формують зворотний зв'язок, що не дає роботу пошкодити при захопленні предмет. Досягається це постійним контролем тиску повітря в магістралях. Для швидкої зміни тиску інженери застосували спеціальні клапани. Багатосуглобний захват дозволяє ніжно брати крихкі предмети, в тому числі неправильної форми.

Для виготовлення робота розробники застосували легкий матеріал поліамід щільністю менше 1 грама на кубічний сантиметр. Легкість матеріалу і постійний контроль за рухами виключає одержання травм при роботі з ним людини. Завдяки гнучкості робот має 11 ступенів свободи.

Infox

Зараз ви читаєте новину «У Німеччині створили "робот-хобот" (ВІДЕО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути