Ексклюзиви
середа, 16 вересня 2009 15:22

Українські вчені зробили сенсаційне відкриття у квантовій механіці (ФОТО)

Українські вчені зробили сенсаційне відкриття у квантовій механіці (ФОТО)

Фізики з Харківського фізико-технічного інституту вперше змогли "роздивитися" внутрішню структуру окремих атомів - їм вдалося отримати зображення окремих електронних хмар.

Стаття учених з"явилася в журналі Physical Review B, а її короткий виклад приводить видання Insidescience.

У рамках дослідження учені використовували електронний мікроскоп. Для роботи вони брали вуглецеві "голки" завдовжки декілька десятків атомів і завтовшки всього в один атом. Через ці ланцюжки пропускався електричний струм. Випромінювання "голок" проходило спеціальні магнітні лінзи і проектувалося на спеціальний флюоресцентний екран.

В результаті дослідникам вдалося розгледіти окремі електрони. При цьому, як і передбачає квантова механіка, дані електрони не локалізовані в просторі, а існують у вигляді електронних хмар. За словами дослідників, подібне високе розширення стало можливим завдяки надзвичайній тонкості використаних в дослідженні "голок".

Зовсім недавно, використовуючи абсолютно іншу технологію, учені змогли отримати зображення окремої молекули пентацена. Цей вуглеводень має хімічну формулу C22H14 і складається з п"яти кілець, які добре видно на отриманому зображенні.

Успіхи харків"ян високо оцінив професор фізики Стенфордського університету Девід Голдхабер-Гордон. "Зараз набагато важливіше моделювати точні зображення атомів в квантовій механіці, чим досліджувати нові якості матеріалів, проте відкриття української команди може змістити акценти", - затверджує він.

З 1980-х років квантова механіка математичним методом успішно моделює зображення атомів. Електронні мікроскопи використовувалися з 1930-х років, проте тільки зараз українські учені отримали перший знімок атома.

Відзначимо, фахівці інституту брали участь і в роботі з запуску Великого адронного колайдера. До речі, прискорювач частинок, за останніми повідормленнями CERN, буде знову запущений в середині листопада.

За матеріалами Лента.Ру, Корреспондент.net

Зараз ви читаєте новину «Українські вчені зробили сенсаційне відкриття у квантовій механіці (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути