четвер, 05 квітня 2018 02:09

Вчені з'ясували, як японські макаки знімають стрес

Вчені з'ясували, як японські макаки знімають стрес
Стало відомо, навіщо японські макаки приймають гарячі ванни. Фото: tripadvisor.com

Вчені з Кіотського університету заявили про те, що японські макаки купаються в гарячих джерелах для того, щоб знизити рівень стресу. В організмі макак, які купалися в гарячих джерелах, знизився рівень кортизолу, який також називають гормоном стресу.

В ході дослідження вчені спостерігали за макаками з парку мавп Дзігокудані. Японські макаки, ​​які відомі також як снігові мавпи, проводять дуже багато часу в гарячих джерелах взимку. Про це повідомляє Japan times.

Раніше дослідники припускали, що вони таким чином намагаються зігрітися. Нові ж дослідження показали, що перебування в гарячих джерелах дозволяє знизити рівень стресу, викликаний зимовими холодами, і підвищити шанси на виживання і розмноження.

У 2014 році біологи спостерігали за 12 самками у віці від 5 до 24 років. Період дослідження включав в себе весну - з квітня по червень, коли народжується потомство, а також осінь - з жовтня по грудень, коли проходить сезон парування.

У цей час дослідники заміряли рівень кортизолу - гормону, що відповідає за формування захисних реакцій організму при зовнішніх загрозах.

Він активізує роботу м'язів, знижуючи витрату глюкози, підвищує артеріальний тиск, посилює серцебиття і впливає на багато інших функцій. Виявилося, що у макак, які купалися в гарячих джерелах, рівень кортизолу був на 20% нижче, ніж у тих, хто нехтував подібним купанням.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вчені переконані, що мавпи можуть говорити

Китайські науковці першими клонували мавп. Самок макак назввали Чжон Чжон і Хуа Хуа. Двоє тварин народилися у лабораторії Китайської академії наук. Стали першими у світі приматами, які народилися за допомогою клонування.

Зараз ви читаєте новину «Вчені з'ясували, як японські макаки знімають стрес». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути