Ексклюзиви
понеділок, 27 жовтня 2008 15:35

Учені з"ясували, що бджоли знають математику

Австралійські дослідники виявили, що медоносні бджоли можуть рахувати до чотирьох. Як повідомляє Reuters із посиланням на австралійську Радіомовну корпорацію (ABC), учений з університету Квінсленда Мандіям Срінівасан помістив у спеціальний тунель п"ять маркувальних стрічок, одна з яких була змащена нектаром.

Бджоли, запущені в тунель, одразу ж полетіли до маркера з їжею. Коли ж нектар видалили, комахи летіли до тієї ж самої стрічки, де раніше була їжа.

"Ми виявили, що якщо привчити бджіл до третьої стрічки, вони й надалі летітимуть туди. Якщо ж ви навчите їх реагувати на четвертую стрічку, вони летітимуть до четвертої і так далі. Проте їх здатність рахувати, видно, розповсюджується тільки до чотирьох. Вони не можуть рахувати більш, ніж до чотирьох", - зазначив учений.

"Чим більше ми спостерігаємо за цими істотами, мозок яких розміром з кунжутну насінинку, тим більше дивуємося. У них насправді є багато здібностей, якими володіє людина", - заявив Срінівасан. Учений проводив своє дослідження спільно зі шведською дослідницею Марі Дакке.

Нагадаємо, що це не перше дослідження, присвячене умінню тварин рахувати. Так, у лютому вчені з університету італійського міста Падуя також дійшли до висновку, що риби вміють рахувати і, як і бджоли, теж до чотирьох. В ході досліджень поведінки риб учені виявили, що риби постійно рахують кількість особин, що перебувають поряд. Аналізуючи цю інформацію, вони вибирають то невеликі зграї, то великі.

Здібності риб до лічби не поступаються можливостям мавп і немовлят, які також можуть точно визначати невеликі числа, й менш акуратно оцінюють велику кількість предметів, повідомляє NEWSru.ua

Зараз ви читаєте новину «Учені з"ясували, що бджоли знають математику». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути