пʼятниця, 10 липня 2009 13:30

Учені знайшли спосіб збільшити тривалість життя людини

Учені знайшли спосіб збільшити тривалість життя людини

Хімічна сполука рапаміцин, виявлена на Острові Пасхи у 70-х роках і активно застосовується зараз у трансплантології, продовжила життя мишей у трьох незалежних експериментах на 9-14%, і, ймовірно, може використовуватися для збільшення тривалості життя людей.

Своє дослідження співробітники трьох різних організацій - Центру наук про здоров"я при Техаському університеті, Мічиганського університету, а також Джексонівської лабораторії в Енн-Ербор, США - опублікували у журналі Nature.

Рампаміцин є продуктом життєдіяльності бактерій. Спочатку його виділили за протигрибкові властивості, потім було виявлено, що ця сполука дозволяє істотно знизити рівень відторгнення тканин при операціях з пересадки органів. Зараз рапаміцин проходить клінічні випробування у якості протиракового препарату.

Здогадки про те, що рапаміцин може продовжити життя ссавців, були у авторів публікації вже давно, бо відомо, що ця сполука впливає на особливий білок - кіназу mTOR, що відповідає за багато процесів метаболізму клітин та їхню реакцію на зовнішні впливи. Цей білок задіяний також у механізмі збільшення тривалості життя ссавців за рахунок радикального скорочення вживання їжі - єдиного відомого у наш час, доведеного вченими способу продовження життя ссавців.

У випробуваннях було задіяно 2 тисячі лабораторних мишей. На 20-му місяці життя, що відповідає приблизно 60 літньому віку у людей, миші отримували рапаміцин з їжею.

Вчені виявили, що миші жили на 9-14% довше особин, які не одержували рапаміцин, причому цей ефект був більш виражений у жіночих особин.

"Ми не очікували такого ефекту, бо додавати рапаміцин в їжу ми змогли розпочати лише на 20 місяці життя мишей замість четвертого, як задумували. Ми керувалися тим, що для збільшення тривалості життя ссавців за допомогою дієти її треба починати в ранньому віці, однак не змогли отримати препарат вчасно", - сказав доктор Девід Харрісон, який керував роботами в Джексонівській лабораторії. Його слова наводить прес-служба Техаського університету.

Автори відкриття говорять про те, що рапаміцин можна використовувати для збільшення тривалості життя людей, але обережно - ця речовина пригнічує роботу імунної системи і може зробити організм людини більш сприйнятливими до інфекційних захворювань.

"Проте, цей експеримент показав потенційну можливість розробки ліків, що запобігають розвитку захворювань, пов"язаних зі старінням та продовженням періоду здорового життя", - сказав Ренді Стронг, який очолював роботи у Техаському університеті.

Водночас, канадські вчені встановили, що люди з невеликим надлишком ваги у середньому живуть довше.

За матеріалом РИА Новости

Зараз ви читаєте новину «Учені знайшли спосіб збільшити тривалість життя людини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути