Ексклюзиви
вівторок, 09 серпня 2011 12:52

Учені знайшли причини шизофренії

Учені знайшли причини шизофренії

Ученими медичного центру, який працює при Колумбійському університеті США, був проаналізований генетичний код 225 добровольців, причому частина з них хворіла на шизофренію.

Фахівці лабораторії виявили, що придбані мутації в ДНК виникають в результаті як мінімум половини випадків захворювання в той час, як у людей немає генетичної схильності до цього недугу. Мутації були виявлені в 40 різних генах людини. Згідно з повідомленням дослідників, відкриття таких мутацій пояснює виникнення захворювання на шизофренію по всьому світі.

Шизофренія - досить поширене захворювання, яким, за статистикою, страждає кожен 100-й. Характерними ознаками захворювання є дискордантність мислення, емоцій, а також інших психічних функцій. Шизофренія прогресує у вигляді зростаючої замкнутості хворого, відгородженого від зовнішнього світу, емоційному збудженні, а також зниженні цілеспрямованості й активності дій.

Хворі шизофренією демонструють неможливість зосередитись, а також труднощі в засвоєнні нової інформації, некерованість потоку думок і паралельне мислення. У той же час для шизофреніків характерні здібності вловлювати особливий сенс у словах, висловлюваннях, або в художніх творах. Хворі можуть генерувати неологізми, використовувати при вираженні думок і в творчості певну, тільки їм зрозумілу, символіку. Крім того, до симптомів захворювання належать нав'язливі ідеї, зокрема страхи, незрозумілі уявлення та міркування.

Досі вчені вважали, що шизофренія не завжди розвивається внаслідок генетичної схильності, оскільки тільки 10-та частина всіх хворих має родичів-шизофреніків. Нові дослідження показали, що генетична основа захворювання присутня навіть у тих випадках, коли хвороба успадковується не від прямих предків.

Зараз ви читаєте новину «Учені знайшли причини шизофренії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути