Ексклюзиви
неділя, 15 березня 2009 15:59

Учені знайшли найважливішу причину довголіття

Учені знайшли найважливішу причину довголіття

20 років учені з університету Единбургу (Edinburgh University) стежили за сімома з половиною тисячами людей, а потім досліджували залежність тривалості їх життя від фізичної активності, шкідливих звичок, швидкості реакції, зайвої ваги і ще декількох чинників. Серед найкритичніших для довголіття позицій несподівано опинилася та, про яку раніше особливо не замислювалися.

Результати учені опублікували в журналі Intelligence.

Вперше була врахована швидкість реакції людини на події, що відбуваються навколо неї. У 1980-і роки всіх добровольців (7414 чоловік) протестували: їх попросили натиснути одну з п"яти кнопок залежно від того, який символ з"явився на екрані. Таким чином, лікарі визначили середній час реакції кожного з них.

З тих пір 1289 з випробовуваних померли, 568 через різні захворювання серця.

У 1998-2004 роках учені почали обробляти отримані дані і порівняли швидкість реакції, ступінь пристрасті до куріння, вагу і інші чинники у тих, хто помер, і тих, хто був ще живий.

З"ясувалося, що чоловіки і жінки з повільною реакцією в 2,6 разу частіше вмирають завчасно від яких би то не було причин. Тільки куріння з його параметром (3,03) показало більший ризик смерті.

Фізичні навантаження, кров"яний тиск, серцевий ритм, відношення розміру талії до розміру стегон, вживання алкоголю і індекс маси тіла - всі ці параметри мали куди менший ефект на тривалість життя добровольців.

Навіть у тих випадках, коли люди вмирали від проблем з серцем, час реакції стояв на другому місці після кров"яного тиску.

Учені вважають, що швидкість реакції багато в чому визначається інтелектом, на який у свою чергу впливає здатність мозку обробляти інформацію і, відповідно, давати у відповідь команди організму (загальна швидкість і цілісність роботи системи).

Вже давно учені заявляють, що розумні люди ведуть здоровіший спосіб життя, менше схильні до депресій і живуть довше.

Раніше це пояснювалося тим, що людина з великим IQ навряд чи палитиме і з більшою вірогідністю постарається уникнути зайвої ваги. Але це пояснення працювало далеко не у всіх випадках, тепер же все стало дещо ясніше.

За матеріалом Membrana

Зараз ви читаєте новину «Учені знайшли найважливішу причину довголіття». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути