понеділок, 19 травня 2008 09:00

Учені вияснили, чому люди швидко товстішають після дієт

Учені Каролінського інституту Стокгольма одержали нові дані відносно механізмів регуляції обміну в жировій тканині. У статті, опублікованій в останньому номері журналу "Нейчур", вони стверджують, що в організмі людини відбувається безперервний процес утворення і розпаду жирових клітин. У людей з надмірною вагою утворюється більше клітин, ніж у людей з нормальною вагою. Дослідження шведських учених показують, що утворення нових жирових клітин відбувається протягом життя людини і при будь-якій вазі - в об"ємі 10 % в рік, тоді як загальна кількість клітин - як у худих, так і у повних - залишається незмінною.

Під час проведення експериментів шведськими медиками були розроблені ряд нових методів дослідження. Використовуючи радіоактивні маркери для клітинної ДНК, вони змогли визначити вік клітин і зуміли встановити зв"язок між розміром клітин і загальною кількістю жирової тканини у великого числа людей з різною масою тіла.

Дослідження показали, що швидкість заміни клітин у людей з надмірною вагою удвічі більше, ніж у людей з нормальною вагою, і вона не залежить від того, худне людина чи ні. Хоча у схудлих якась частина клітин втрачає жир і знаходиться в неактивному стані.

"Отримані нами результати можуть пояснити, чому після курсу схуднення важко утримувати вагу: нові клітини, теж повинні заповнюватися жиром, тому зростає ризик, що людина знов набиратиме втрачені кілограми", - говорить Арнер. Ці дані допоможуть в розробці нових методик боротьби з ожирінням, регулюючих і стримуючих утворення нових клітин, повідомляє УНІАН.

Зараз ви читаєте новину «Учені вияснили, чому люди швидко товстішають після дієт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути