Ексклюзиви
четвер, 21 серпня 2008 12:39

Учені відкрили секрет довголіття чоловіків-багатожонів

Нові дослідження свідчать, що чоловіки народів, що практикують полігамію, живуть довше, ніж представники моногамних. Отже, якщо хочете прожити подовше, терміново заведіть собі другу дружину, пише NewScientist.

Зробивши поправки на соціально-економічні відмінності, учені підрахували: чоловіки у віці старше 60 років з 140 країн, де в тій або іншій формі практикується полігамія, прожили в середньому на 12% довше, ніж чоловіки з 49 країн, де переважає моногамний спосіб життя. Минулого тижня в Ітаці (штат Нью-Йорк) під час щорічної конференції Міжнародного товариства екології поведінки еколог Вірпі Луммаа з Шеффілдського університету розповів про приховану користь полігамії.

Виходячи із статистики Всесвітньої організації охорони здоров"я, Луммаа і Расселл розділили 189 країн світу по рівню моногамності на чотири категорії - від абсолютно моногамних до переважно полігамних. Вони також взяли до уваги рівень ВВП країни і середній дохід жителів, щоб мінімізувати наслідки кращого раціону харчування і більш високого рівня охорони здоров"я в моногамних країнах Заходу.

І судячи з результатів дослідження, вийшло, що ті чоловіки, які породжують на світ більше потомства від декількох дружин, живуть довше. Вони просто здатні породжувати на світ потомство і в старості.

Пояснення тому може бути як соціальним, так і генетичним. Можливо, чоловіки, які продовжують обзаводитися потомством на сьомому або восьмому десятку років, краще піклуються про своє здоров"я, бо їм треба годувати дітей. Або чинники еволюції, діючи впродовж тисячоліть, зі свого боку, сприяли підвищеному довголіттю чоловіків у народів, що практикують полігамію.

"Це достовірна гіпотеза і хороший прогноз", - говорить Кріс Уїлсон, фахівець з еволюційної антропології з Корнеллського університету (Ітака, штат Нью-Йорк). Але, можливо, вся справа просто в тому, що декілька дружин, залежні від соціального статусу свого старіючого чоловіка, оточують його турботою і увагою. "Мене не дивує, що чоловіки в цих культурах живуть довше, ніж в моногамних. У останніх, коли чоловік залишається вдівцем, про нього більше нікому піклуватися".

Зараз ви читаєте новину «Учені відкрили секрет довголіття чоловіків-багатожонів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути