Ексклюзиви
субота, 22 березня 2008 17:16

Учені створили електростанцію в унітазі (ФОТО)

Американо-ізраїльська компанія LeviathanEnergy пропонує встановлювати в самих різних трубах (зокрема - під туалетами або ваннами) спеціальні міні-турбіни, які могли б виробляти дармовий струм від усілякого роду комунальних і промислових стічних вод. Свій винахід компанія назвала BenkatinaTurbine.

Особливість нової турбіни - форма і розташування лопаток, що навівають спогади про старовинні водяні колеса, що встановлюються на струмках. На думку LeviathanEnergy, така схема дозволяє отримати від слабкого стоку більше енергії, чим від гідравлічної турбіни традиційного пристрою, на зразок тих, що працюють в звичайних ГЕС.

Компанія пише, що питома вартість такої установки складе $2 тисячі за кіловат вихідної потужності. І хоча, очевидно, одна "електростанція-унітаз" володітиме помітно меншою продуктивністю, зате - це дармова електрика.

Раніше ми вже чули про вироблення енергії із стічних вод, так би мовити, про "унітази-електростанції", тільки в той раз це були проекти бактерійних паливних елементів, що генерують струм за рахунок розкладання органіки в такому потоці, повідомляє Inhabitat.

Зараз ви читаєте новину «Учені створили електростанцію в унітазі (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути