середа, 16 липня 2008 18:31

Учені реабілітовували нюх птахів

Команда біологів встановила, що нюх такий же важливий для птахів, як зір або слух. Крім того, ученим вдалося з"ясувати, що чутливість до запахів залежить від житла птахів: чим важливіше роль запахів для пошуку їжі в даній місцевості, тим "тоншим" є нюх птахів. Робота дослідників опублікована в журналі ProceedingsoftheRoyalSociety B.

У своїй роботі співробітник Орнітологічного центру при інституті Макса Планка Силці Стайгер (SilkeSteiger) і її колеги порівнювали гени нюхових рецепторів у різних видів птахів. Нюхові рецептори, розташовані на чутливих нейронах нюхового епітелію, відповідають за сприйняття запахів. Вважається, що число генів цих рецепторів корелює з кількістю запахів, які даний організм може відрізнити один від одного.

У своїх дослідженнях біологи визначили число генів нюхових рецепторів у дев"яти видів птахів. Вони виявили, що від виду до виду їх кількість може відрізнятися у декілька разів. Так, в ДНК південного ківі міститься в шість разів більше генів нюхових рецепторів, ніж в ДНК лазоревки або канарейки.

Учені також перевірили, скільки з цих генів є функціональними. У організмів, у яких знижується важливість нюху для виживання, в генах цих рецепторів накопичуються мутації, які, врешті-решт, "вимикають" їх. Так, у людини до 40 відсотків генів нюхових рецепторів неактивні. Як з"ясували Стайгер і колеги, у птахів велика частина генів рецепторів функціональна, що може свідчити про важливість нюху для їх життя.

Ще одну відмінність між досліджуваними видами птахів учені виявили у них в мозку: чим більше число генів нюхових рецепторів ніс птах, тим більшим був розмір її нюхової цибулини - структури головного мозку, інформації, що відповідає за обробку, про запахи.

Учені припустили, що у птахів, як і у ссавцям, число нюхових генів може залежати від їх житла. Так, "чемпіон" по числу генів рецепторів не уміє літати південний ківі, мешкає в лісах Нової Зеландії і відшукує їжу на землі. Біологи вважають, що для цього птаха нюх може грати таку ж, якщо не більшу, роль, як зір.

На думку учених, їхні результати доводять, що значення нюху у птахів досі було недооцінене.

Зараз ви читаєте новину «Учені реабілітовували нюх птахів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути