вівторок, 15 вересня 2009 16:46

Учені: Гігантський птах-людожер існував

Учені: Гігантський птах-людожер існував

Вчені визнали, що гігантський птах-людожер, який зустрічається в легендах народу маорі, існував насправді.


Робота дослідників опублікована в журналі The Journal of Vertebrate Paleontology. Коротко вона викладена в газеті The Independent.

Серед корінних жителів островів Полінезії популярні розповіді про хижого птаха Те-Хокіої, або Те-Поуакаї. Оперення величезного птаха з червоним гребенем на голові було чорно-білим, а кінці крил були забарвлені в жовтий і зелений кольори. Згідно з легендою, Те-Хокіої вбивали і поїдали великих тварин і людей. Незважаючи на це, маорі винищили всіх Те-Хокіої до початку XV століття.

У 1870-х роках дослідник Юлій фон Хааст (Julius von Haast) виявив в болоті на одному з островів кістки невідомої величезного птаха. Вивчивши будову черепа, дослідники визнали, що птах, названий Harpagornis moorei харчувалася падаллю. Ніздрі H. moorei, також відомого як орел Хааста, були закриті спеціальними заслінками. Така анатомічна особливість характерна, наприклад, для грифів. Завдяки заслінкам вони можуть "копатися" в тушах тварин без ризику задихнутися.

Автори нової роботи проаналізували скелет Harpagornis moorei уважніше. Вони зробили висновок, що таз птаха дозволяв йому завдавати дуже сильних ударів дзьобом з повітря на швидкості до 80 кілометрів на годину. Оскільки маса Те-Хокіої могла досягати 18 кілограмів, а розмах крил - трьох метрів, вчені не виключають, що він сповна міг вбивати дітей.

Утримати тіло дитини орлові Хааста допомагали довгі кігті розміром не менші за тигрові. Проте, дослідники відзначають, що основною здобиччю Те-Хокіої, швидше за все, були схожі на страусів птаха моа, винищені наприкінці XV - початку XVI століть.

За матеріалом Лента.Ру

Зараз ви читаєте новину «Учені: Гігантський птах-людожер існував». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути